Wegański biszkopt z kremem z orzechów nerkowca i karmelizowanymi gruszkami – cudo! Pyszne ciasto, z niesamowicie dobrym kremem.
Wegański biszkopt – jak zrobić?
W pieczeniu ciast nigdy nie czułam się dobra. Kiedyś próbowałam upiec szarlotkę, ale nie wyszła, podobnie zresztą jak ciastka, które całkowicie spaliłam:) Ale odkąd porzuciłam jajka i nabiał, pieczenie stało się dziecinnie proste ? Zobaczyłam, że tartę można piec bez masła, a biszkopt wcale nie potrzebuje jajek. Jak? Zobaczcie sami, kupcie składniki i cieszcie się tą słodką przyjemnością w 100% wegańskiej wersji!
Przepis na biszkopt bez jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- torebka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki na krem z nerkowców:
- 160 g orzechów nerkowca
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- pół laski wanilii
- 0,5 szklanki wody
- 1/4 szklanki mleka sojowego
- 1/4 szklanki brązowego cukru
Karmelizowane gruszki:
- 4 gruszki
- Około 1/3 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru brązowego
Opcjonalnie:
Garść migdałów do posypania całości ciasta
Przygotowanie biszkoptu:
1. Do miski po kolei wrzucamy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i pół szklanki mleka sojowego – mieszamy.
2. W szklance mleka sojowego rozpuszczamy sodę, dolewamy razem z olejem do masy.
3. Całość mieszamy i przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach – do momentu aż wierzch zacznie się brązowić, polecam sprawdzić też drewnianym patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe.
Gdy biszkopt się piecze, zaczynamy robić krem.
Przygotowanie kremu:
1. Nerkowce, wiórki, cukier i wanilię wkładamy do blendera i na jak największych obrotach próbujemy zmielić na mąkę – jeśli nie da się zmielić wszystkich składników, to nic nie szkodzi – zmielą się później.
2. Dolewamy powoli wodę i mleko oraz sok z cytryny i miksujemy dalej aż uzyskamy jednolitą masę – płyny należy wlewać stopniowo, ponieważ od nich zależy gęstość masy, która nie powinna być lejąca się, a w miarę gęsta. Krem wkładamy do lodówki, a w międzyczasie zaczynamy przygotowywać gruszki.
Przygotowanie ciasta:
1. Upieczony biszkopt studzimy. Górną część musimy odkroić, przełożyć obok i pokruszyć.
2. Na biszkopt nakładamy 2/3 przygotowanego kremu.
3. Na krem ląduję pokruszony biszkopt.
4. Następnie układamy gruszki i rozkładamy nierównomiernie resztkę kremu.
5. Całość można posypać migdałami w płatkach lub podsmażonymi na patelni po gruszkach (z resztkami karmelu) pokrojonymi migdałami.
6. Całość wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
najlepszy ten krem! choć i całe ciacho świetnie przyrządzone 🙂
krem pycha:) biszkopt tez super, więc można kombinować z różnymi owocami. Czekam na maliny:)