Vegan bowl z makaronem ryżowym

0
120
views
vegan bowl z makaronem ryżowym

Vegan bowl z makronem ryżowym, tofu, warzywami i tahini to micha pełna dobrych kalorii. Świetnie zbliansowany posiłek, pełen smaku i do tego szybki w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?

Vegan bowl z makaronem ryżowy

Makaron ryżowy ostatnio dość często ląduje w moich posiłkach. Przygotowałam z niego kilka dań, które świetnie sprawdzają się na obiad. Polecam z czystym sercem m.in. fasolkę szparagową z makaronem ryżowym – jest nieziemska!

Bowl to po prostu micha pełna zdrowych, prostych składników. Nie potrzeba tutaj większej filozofii gotowania, wystarczy dobrze zaplanować produkty.

W tej wersji żyłam właśnie makaronu ryżowego, tofu w marynacie ze słodkich papryczek chilli, marchewki z groszkiem, papryki i jarmużu. Do tego kapka sosu sojowego i obłędnej pasty tahini, która nadaje całości świetnego smaku.

vegan bowl z makaronem ryżowym

Ile czasu zajmie Ci przygotowanie vegan bowl z makaronem ryżowym?

Lubię szybkie dania, które mogą przygotować na świeżo. Przygotowanie tego posiłku nie zajmie Ci więcej niż 15 minut.

Przepis na vegan bowl z makaronem ryżowym

Składniki na 1 porcję makaronu

  • Makaron ryżowy: 55 g (suchy, przed ugotowaniem)
  • Tofu 100 g – u mnie tofu w marynacie ze słodkich papryczek chilli z Biedronki
  • Marchewka z groszkiem 70 g – niemrożona
  • Jarmuż – 25 g
  • Papryka czerwona – 40 g
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Pasta tahini – 10 g
  • Natka pietruszki – 5 g
  • Sól, pieprz

Przygotowanie vegan bowl z makaronem ryżowym

  1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Na patelni – bez tłuszczu – lekko podsmaż tofu. Zdejmij z patelni.
  3. Na tej samej patelni: włóż jarmuż, dolej 2-3 łyżki wody. Zdejmij, gdy jarmuż będzie lekko miękki (zajmie to 2 minuty). Zdejmij z patelni.
  4. Dalej na tej samej patelni: włóż ugotowany makaron, dodaj sos sojowy, zmieszaj, podsmażaj 1-2 minuty.
  5. Paprykę pokrój tak, jak lubisz.
  6. Do dużej miski włóż makaron, obok marchewkę z groszkiem, jarmuż, paprykę i tofu.
  7. Tahini wymieszaj z 2 łyżkami wody. Polej sosem tofu.
  8. Dodaj natkę pietruszki.
  9. Gotowe!

Makroskładniki (1 porcja, jak w przepisie)

450 kcal, B: 23 g, W: 58 g, T: 13 G

vegan bowl z makaronem ryżowym

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here