Makaron z tofu w sosie curry – pomysł na szybki obiad

0
120
views
makaron z tofu w sosie curry

Makaron z tofu w sosie curry z dodatkiem jarmużu i czerwonej cebulki. Opcja na 10-minutowe przygotowanie zdrowego, wegańskiego obiadu.

4Makaron w sosie curry

Sos curry został tutaj przygotowany z tofu, mleka sojowego i przyprawy curry. Tofu blendujemy razem z mlekiem i dzięki temu powstaje świetny, kremowy sos.

Przygotowanie posiłku jest bardzo proste, całość zajmuje 15 minut z ugotowaniem makaronu. Podaję również makroskładniki tego posiłku: jest świetnie zbilansowany pod względem białka, węglowodanów i tłuszczu.

3Jakie dodatki do makaronu?

Moja opcja to jarmuż i czerwonka cebulka, wcześniej delikatnie podsmażone i oddzielnie dodane do sosu. Dobrze sprawdzą się również takie warzywa jak cukinia, brokuł, miks marchewki i groszku, czy fasolka szparagowa. Możecie wykorzystać to, co akurat macie w lodówce.

2Przepis na 2 obiady

Przepis na makaron z tofu w sosie curry jest podany na 2 porcje, możecie zatem przygotować obiad dla 1 osoby na dwa dni.

Jeśli będziecie odgrzewać sos na drugi dzień, dodajcie do niego troszkę wody, by zmienić jego gęstą konsystencję w kremową.

1Przepis na makaron z tofu w sosie curry

Składniki na 2 porcje: (przygotuj i podziel na 2 równe części, zakładam, że w 1 porcji ma być 75 g makaronu – ważone przed ugotowaniem)

  • 150 g makaronu penne (suchego)
  • 200 ml mleka sojowego (niesłodzonego)
  • Kostka tofu 180 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1-1,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • Garść jarmużu
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron.
  2. W wysokim naczyniu blendujemy mleko sojowe z tofu. Dodajemy curry. Mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. Podsmażamy ząbek czosnku i poszatkowaną cebulę. Na koniec, gdy cebulka jest miękka, dodajemy jarmuż. Lekko solimy. Jarmuż potrzebuje dosłownie chwilki na patelni. Całość zdejmujemy i przekładamy na miseczkę obok.
  4. Na tej samej patelni podgrzewamy sos – zblendowane tofu z mlekiem sojowym. Dodajemy sól, pieprz. Podgrzewamy.
  5. Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Doprawiamy ewentualnie do smaku pieprzem i solą.
  6. Podajemy sos z makaronem i dodatki: jarmuż z cebulką

Makroskładniki 1 porcji makaronu z tofu w sosie curry: 

Kcal: 514, B: 28g, W: 61 g, T: 14 g

Szukasz innych zdrowych posiłków?

Sprawdź:

Fasolka szparagowa z makaronem ryżowym, tofu i cukinią

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here