Recyklingowe klopsiki z warzyw z bulionu, kaszy jaglanej i soczewicy. Upieczone podajemy na wyrazistej rukoli i polewamy pikantnym sosem pomidorowym. Obiad albo przekąska do złapania na imprezie.
Recykling w kuchni
Czy też tak macie, że po ugotowaniu bulionu na zupę nie bardzo wiecie, co zrobić z wyjętymi warzywami? Zazwyczaj zostawiam je po prostu w zupie lub miksuję na krem.
Niekiedy natomiast duża ilość wyrazistych warzyw np. selera, czy naci marchewki, selera nie pasuje do kompozycji całej zupy.
Nie wyrzucam tych pozostałości – lądują albo w pasztecie albo w klasycznych klopsikach. Wystarczy połączyć je z kaszą, soczewicą i dobrze doprawić.
Najlepsze klopsiki wychodzą z piekarnika, są wtedy idealnie chrupkie na zewnątrz, w środku miękkie. Nie potrzebują też za dużo tłuszczu, są zdecydowanie mniej kaloryczne od tych smażonych na patelni.
Jak podawać klopsiki wegańskie?
Recyklingowe klopsiki sprawdzą się świetnie zarówno na ciepło do obiadu i na kolację, jak i na zimno jako przekąska na imprezie. Pasuje do nich wyrazista w smaku rukola i pikantny sos pomidorowy.
Recyklingowe klopsiki z warzyw – jak je zrobić?
Podstawą jest tutaj czerwona soczewica, kasza jaglana i miks ugotowanych młodych warzyw z bulionu – w tym także wszelkie nacie. Robiąc bulion, dodaję także nać marchewki i selera. W tym miksie mamy zatem marchewkę, pora, pietruszkę, kawałek selera, do tego dużo zieleniny.
Recyklingowe klopsiki z warzyw – przepis
Składniki na wegańskie klopsiki
- Około 350 g gotowanych warzyw z bulionu – miks: marchewka, por, cebula, pietruszka, seler, zielenina: nać marchewki, nać pietruszki – odsączone z wody
- 2,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
- 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżeczki Podlaskiej przyprawy dla wegetarian (Dary Natury – polecam je bardzo, są ekologiczne i cenowo przystępne) – jeśli nie macie jej dajcie 1 łyżeczkę kolendry, szczyptę czarnuszki, szczyptę kminku i kopru włoskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 łyżeczki chilii
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki orkiszowej lub innej
Przygotowanie klopsików z warzyw
- Soczewicę zmiksuj na gładką masę z warzywami z bulionu.
- Do masy dodaj kaszę jaglaną, wszystkie przyprawy, olej, płatki owsiane i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
- Całość włóż do lodówki na 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik – 180 stopni (termoobieg lub grzanie góra dół)
- Uformuj małe kulki – jeśli masa się lepi, nie przejmuj się – klopsiki się i tak dobrze upieką. Możesz pomóc sobie, mącząc ręce w chłodnej wodzie.
- Klopsiki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 30 minut – po tym czasie, sprawdź czy możesz je łatwo przełożyć na drugą stronę – jeśli tak – przełóż i pierz jeszcze około 10 minut aż będą zarumienione z obu stron.
- Następnie wyłącz piekarnik i lekko go otwórz, nie wyjmuj klopsików – niech wyparują. Po około 5 minutach możesz je wyjąć.
Pikantny sos pomidorowy przepis
Duży kartonik przecieru pomidorowego (400 g) podgrzej w rondelku, dodaj 2 wyciśnięte ząbki czosnku, 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu i sporą szczyptę pieprzu cayenne. Wymieszaj wszystko i podgrzej do zagotowania, gotuj kilka minut.
Na pewno spróbuję! Dopiero niedawno odkryłam tego bloga a już się zakochałam <3 a w piekarniku właśnie siedzi szarlotka z Twojego przepisu 😀
Pozdrawiam!
Bardzo się cieszę i witam u siebie <3 Mam nadzieję, że znajdziesz tutaj swoje smaki 🙂 Szarlotka jest pycha, daj znać, czy Ci smakowała 🙂
Pozdrawiam ciepło, Asia
Super, że z „recyklingu” 😉 Ostatnio też wykorzystuję tę metodę żeby ograniczyć marnowanie żywności.
Uwielbiam gotować z resztek warzyw! Co za satysfakcja 🙂