Fasolka szparagowa przepis z kalafiorem bez masła i bułki tartej? Tak! I uwierzcie, że może być pysznie. Wystarczy połączyć oba te sezonowa warzywa i dodać mnóstwo letnich ziół.
Fasolka szparagowa przepis
Miałam dziś ochotę na żółtą fasolkę szparagową, a kalafior leżał już jakoś biednie. Coś mi jednak nie szło w smaku przygotowanie tych sezonowych warzyw standardowo czyli z bułką tartą. W lodówce natomiast pachniał piękny pęczek kopru. Czemu tego wszystkiego nie połączyć? W sklepie chwyciłam jeszcze kaszę bulgur, brązową – bo podobno zdrowsza. I tak powstał dzisiejszy przepis na obłędnie pyszne zdrowe i letnie danie.
Fasolka szparagowa przepis – najlepsze danie na lato!
Danie jest lekkie a jednocześnie sycące, sprawdzi się na lunch, obiad i kolację. Możecie je podać z różnego rodzaju sałatami wymieszanymi z oliwą z oliwek i chilii. Jeśli checie żeby danie było bardziej treściwe, skompunujcie do niego kotlety z czerwonej fasoli i soczewicy.
Składniki na fasolkę szparagową:
- Około 300 g żółtej fasolki szparagowej
- Kilka różyczek kalafiora – dałam 1/5 całego
- 1 torebka kaszy bulgur brązowej lub innej kaszy (np. pęczak, kuskus)
- 1 bardzo duży pęczek koperku
- 0,5 pęczka szczypiorku (najlepiej tego z dymki, z białymi łodygami)
- 1/4 pęczka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Duża garść pestek słonecznika
- 1 łyżka mleka sojowego lub mleczka kokosowego lub jogurtu kokosowego
Przygotowanie:
Fasolkę obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie razem z kalafiorem.
Kaszę bulgur gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Gdy wszystko jest już ugotowane i odcedzone, na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy czosnek z drobno pokrojonym szczypiorkiem, następnie dodajemy fasolkę i kalafiora, sól i pieprz oraz mieszamy i chwilę podsmażamy.
Dodajemy posiekany koperek i natkę, słodką i ostrą paprykę, mieszamy. Następnie wsypujemy kaszę, mieszamy i podsmażamy 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko sojowe lub jogurt sojowy, mieszamy.
Posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. Gotowe!
Fasolka szparagowa przepis: makroskładniki
Makro całości: 720 kcal, B: 28 g, W: 94 g, T: 29 g
Całość ma około 3 dużych porcji: 1 porcja: 240 kcal, B: 9,3 g, W: 31 g T: 9,6 g

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Bardzo smaczne danie. Dziękuję za inspirację. Z braku słonecznika u mnie w wersji z orzechami laskowymi 🙂
fajny pomysł z orzechami 🙂 Cieszę się, że smakowało 🙂 Wszystkiego dobrego i zapraszam po inne inspiracje <3