gęsty, lekko słodki sos z orzechów nerkowca, z kminem rzymskim, garam masala, kolendrą.
Kocham indyjską kuchnię. I nigdy chyba nie będę w stanie odtworzyć smaku kormy, którą jadłam w Indiach. Jednak ta – po mojemu też jest bardzo bardzo dobra.
Słodka, z orzechami nerkowców. Pychota! Z naanami lub ryżem – zjecie wszystko jednego dnia.
Przymierzałam się do dodania tego przepisu już bardzo długo, bo w ostatnim czasie robiłam ją chyba z 5 razy, jednak nigdy nie zdążyłam ze zdjęciami. Udało mi się je zrobić na szybko 🙂
Składniki:
Przyprawy:
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 3 owoce kardamonu (około 15 ziarenek po ich otworzeniu)
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1,5 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- Sól, pieprz (po około 1 płaskiej łyżeczce)
- 1 łyżeczka cukru
- Opcjonalnie sok z cytryny
- 1 niewielka cebula lub 0,5 dużej
- 2 ząbki czosnku duże (lub 3 małe)
- 1,5 cm korzenia imbiru (po obraniu)
- 150 g orzechów nerkowca
- 1 łyżka mleczka kokosowego lub śmietanki sojowej (do zabielenia)
1 litr wody przegotowanej
Warzywa:
- Mieszanka warzyw: zielonego groszku, kalafiora, marchewki, fasolki szparagowej (łącznie około 400 g, użyłam mrożonych)
- 2 pomidory
Przygotowanie:
1. Cebulę, czosnek i imbir blendujemy z niewielką ilością wody (około 1/4 szklanki).
2. Przygotowujemy sobie wszystkie sypkie przyprawy (najlepiej w jednej miseczce)
3. Nerkowce zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy.
4. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy bardzo małą ilość oleju – wrzucamy nasiona kolendry i kardamonu. Na wolnym ogniu lekko prażymy. Gdy kolendra zacznie strzelać wrzucamy pastę z cebulki, czosnku i imbiru. Mieszamy ciągle około 2 minut aż woda zacznie wyparowywać.
5. Na patelnię wsypujemy sypkie przyprawy. Mieszamy – chwilę całość podsmażamy (1 minutę)., dodajemy pokrojone pomidory.
6. Następnie do patelni wlewamy około 3 szklanek wody przegotowanej. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 10 minut.
7. Warzywa najlepiej wcześniej ugotować lub zacząć gotować na samym początku robienia kormy.
8. Nerkowce płuczemy z wody, w której się moczyły. Do wysokiego naczynia przekładamy nerkowce, dodajemy około 1/4 szklanki przegotowanej wody i blendujemy.
9. Masę z nerkowców dodajemy do sosu na patelni. Mieszamy całość, zagotowujemy.
10. Teraz sprawdzamy smak – możemy dodać soli, cukru, soku z cytryny, nieco więcej kminu rzymskiego i garam masala. Gdy jest za gęste możecie dodać jeszcze wody.
11. Całość przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy około 5 minut na gładką masę. Po zblendowaniu całość znów przekładamy na patelnię (możecie blendować bezpośrednio na patelni, jednak pół kuchni będzie w sosie i porysujecie patelnię).
12. Dodajemy łyżkę mleczka kokosowego lub śmietanki sojowej.
13. Do sosu dorzucamy wcześniej ugotowanej warzywa, mieszamy. Posypujemy natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
14. Podajemy z ryżem lub indyjskimi chlebkami.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.