Vegan korma na szybko po mojemu

1.4K

gęsty, lekko słodki sos z orzechów nerkowca, z kminem rzymskim, garam masala, kolendrą.

Kocham indyjską kuchnię. I nigdy chyba nie będę w stanie odtworzyć smaku kormy, którą jadłam w Indiach. Jednak ta – po mojemu też jest bardzo bardzo dobra.

Słodka, z orzechami nerkowców. Pychota! Z naanami lub ryżem – zjecie wszystko jednego dnia.

Przymierzałam się do dodania tego przepisu już bardzo długo, bo w ostatnim czasie robiłam ją chyba z 5 razy, jednak nigdy nie zdążyłam ze zdjęciami. Udało mi się je zrobić na szybko 🙂

korma

Składniki:

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 3 owoce kardamonu (około 15 ziarenek po ich otworzeniu)
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1,5 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól, pieprz (po około 1 płaskiej łyżeczce)
  • 1 łyżeczka cukru
  • Opcjonalnie sok z cytryny
  • 1 niewielka cebula lub 0,5 dużej
  • 2 ząbki czosnku duże (lub 3 małe)
  • 1,5 cm korzenia imbiru (po obraniu)
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżka mleczka kokosowego lub śmietanki sojowej (do zabielenia)

1 litr wody przegotowanej

PA021475

Warzywa:

  • Mieszanka warzyw: zielonego groszku, kalafiora, marchewki, fasolki szparagowej (łącznie około 400 g, użyłam mrożonych)
  • 2 pomidory

Przygotowanie:

1. Cebulę, czosnek i imbir blendujemy z niewielką ilością wody (około 1/4 szklanki).

2. Przygotowujemy sobie wszystkie sypkie przyprawy (najlepiej w jednej miseczce)

3. Nerkowce zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy.

4. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy bardzo małą ilość oleju – wrzucamy nasiona kolendry i kardamonu. Na wolnym ogniu lekko prażymy. Gdy kolendra zacznie strzelać wrzucamy pastę z cebulki, czosnku i imbiru. Mieszamy ciągle około 2 minut aż woda zacznie wyparowywać.

5. Na patelnię wsypujemy sypkie przyprawy. Mieszamy – chwilę całość podsmażamy (1 minutę)., dodajemy pokrojone pomidory.

6. Następnie do patelni wlewamy około 3 szklanek wody przegotowanej. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 10 minut.

7. Warzywa najlepiej wcześniej ugotować lub zacząć gotować na samym początku robienia kormy.

8. Nerkowce płuczemy z wody, w której się moczyły.  Do wysokiego naczynia przekładamy nerkowce, dodajemy około 1/4 szklanki przegotowanej wody i blendujemy.

9. Masę z nerkowców dodajemy do sosu na patelni. Mieszamy całość, zagotowujemy.

10. Teraz sprawdzamy smak – możemy dodać soli, cukru, soku z cytryny, nieco więcej kminu rzymskiego i garam masala. Gdy jest za gęste możecie dodać jeszcze wody.

11. Całość przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy około 5 minut na gładką masę. Po zblendowaniu całość znów przekładamy na patelnię (możecie blendować bezpośrednio na patelni, jednak pół kuchni będzie w sosie i porysujecie patelnię).

12. Dodajemy łyżkę mleczka kokosowego lub śmietanki sojowej.

13. Do sosu dorzucamy wcześniej ugotowanej warzywa, mieszamy. Posypujemy natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

14. Podajemy z ryżem lub indyjskimi chlebkami.

PA021484

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close