Kremowy, gładki i puszysty – zielony hummus z króla strączków – bobu! Do kanapek, pity, smarowania i zajadania łyżką. Po prostu pyszny!
Bób jest zdrowy!
Jak gotować bób?
Jeśli przyrządzamy bób do „skubania” – jedzenia tak po prostu z solą, do wody można dodać łyżeczkę cukru, a pod koniec gotowania niecałą, płaską łyżeczkę soli.
Hummus z bobu
- 1 kg nieugotowanego, świeżego bobu
- 2 duże ząbki czosnku lub 3 małe
- Sok z połówki cytryny
- 3 łyżki pasty tahini
- 1/3 szklanki zimnej wody
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
- Kmin rzymski – do posypania
- Kilka listków mięty do dekoracji
- Otarta skórka z cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
1. Bóg gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy, studzimy przed 10-15 minut, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek.
2. Do obranego bobu wrzucamy posiekany czosnek, dodajemy tahini, solimy, pieprzymy i dodajemy sok z cytryny. Całość blenderujemy i w trakcie blenderowania powoli dolewamy zimnej wody.
3. Hummus w trakcie blenderowania i dodawania wody powinien robić się coraz bardziej puszysty. Blenderujemy około 3-4 minut do momentu gdy pasta będzie miała kremową i puszystą konsystencję – w razie potrzeby można dodać więcej wody.
4. Na koniec sprawdzamy smak – można go jeszcze przyprawić solą i pieprzem.
5. Wykładamy do miseczki, polewamy leciutko oliwa z oliwek, obsypujemy kminem rzymskim, startą skórką z cytryny i dekorujemy miętą.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
świetny przepis 😀
Z pewnością wypróbuje :d
Pozdrawiam, muuooaa.blogspot.com