Placki z kaszy jaglanej, podane z duszoną cebulką i pieczarkami, z dodatkiem świeżej pietruszki. Wegańskie, bezglutenowe.
Podobno kaszy jaglanej brakuje tylko jednego – rozgłosu. Można z niej bowiem zrobić wszystko: pasztet, wegański sernik, czy budyń. Wszystko za sprawą jej bardzo neutralnego smaku, o ile oczywiście odpowiednio się ją ugotuje. Bez prawidłowego przygotowania kaszy, wszystko, co z niej zrobimy będzie miało lekko gorzki smak. Kluczem jest przepłukanie wrzącą i zimną wodą. W pierwszej kolejności kaszę zalewam wrzątkiem, odlewam wodę, a później płuczę ją w zimnej. Dopiero wtedy zalewam czystą wodą i gotuje. Pamiętajcie również, by jej nie mieszać w trakcie gotowania!
Placki z kaszy jaglanej są pyszne! Ale..uwaga – trzeba się nieco nastać nad patelnią, by je usmażyć. Z podanych składników wychodzi około 22 średniej wielkości placków. Po usmażeniu wyłóżcie je na papierowe ręczniki, by pozbyć się tłuszczu. Możecie podać je dowolnym warzywami, polać sosem, a nawet przerobić na wersję słodką. Zamiast musztardy, keczupu i przypraw dodajcie np. cynamon, kakao, starte jabłka, wsypcie bakalie.
Placki z kaszy jaglanej:
Składniki (około 22 placki):
- 200 g kaszy jaglanej (2 torebki)
- 5 łyżek kaszki kukurydzianej (sypkiej)
- 1,5-2 szklanki mleka sojowego naturalnego
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka keczupu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka oleju
- Olej do smażenia
1. Kaszę jaglaną gotujemy – pamiętajcie o przepłukaniu jej gorącą i zimną wodą. Następnie studzimy.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Masz rację, wszystko da się z niej zrobić, ostatnio ją odkryłam 🙂
kolejny dowód na to, że kasza jaglana jest pyszna pod każdą postacią 🙂
Oj skusze się na takiego placuszka 😀
a mleko musi być sojowe, nie może być zwykłe ?
Nie mam pojęcia jak wyjdzie z klasycznym mlekiem – używam tylko roślinnego. Możesz spróbować, choć zachęcam do sojowego 🙂
Jak pozostali tutaj, uważam, że kasza jaglana jest po prostu fenomenalna 🙂 Pyszna na słodko, na słono.. bez glutenu, a ładnie się trzyma "w kupie", zasadowa, pełna dobra. Jak jej nie kochać?! 🙂
Świetne przepisy. Gratuluję pomysłów- i dziękuję za podpowiedzi, gdy mi już ich brakuje 🙂
Dziękuję pięknie za te słowa 🙂
Fajny przepis, jedyne czego nie dodałem to kasza kukurydziana bo nie miałem. Ale i tak dało radę 🙂
Pozdrawiam
Norbert
A czy soja nie jest genetycnie moodyfikowana na calym ju siecie i lepiej takiego mleka nie uzywac?