Superzdrowe, sycące kotleciki bez tłuszczu. Przygotowane z jednej z najzdrowszych kasz – kaszy jaglanej i zielonego groszku. Zawierają dużo dobrze przyswajalnego białka roślinnego, błonnika oraz witamin z grupy B, żelaza.
- 1 puszka zielonego groszku
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 łyżka mąki gryczanej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sól (ok. 1 łyżeczka)
- Pieprz (ok. 1 łyżeczka)
- 1 łyżeczka lubczyku
- Czarnuszka do posypania
Bezglutenowo: zamień płatki owsiane na 2 łyżki kaszki kukurydzianej.
1. Kaszę jaglaną gotujemy z około 0,5 łyżeczki soli.
4. Do masy wsypujemy mąki oraz płatki owsiane.
5. Formujemy kotlety. Przekładamy je blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kotlety lekko posypujemy czarnuszką.
6. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra i dół). Pieczemy około 25 minut.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Hej:) Powiedz proszę, czy kotleciki nie są suche? Wszystkie moje pieczone kotlety są zawsze trochę za suche, dlatego częściej (niestety) je smażę. Pozdrawiam!
Uwielbiam kotlety z kaszy jaglanej. Moja ulubiona wersja to ta z pietruszką, marchewką, imbirem i kurkumą. Są przepyszne. 🙂