W czym piec? Przegląd blach do muffinek i ciasta

54

Lubisz słodkie wypieki domowej roboty? Do ich wykonania potrzebujesz nie tylko niezawodnej receptury, ale też doskonałych foremek. Zanim jednak wyruszysz na zakupy, zobacz, które z nich zasługują na Twoją uwagę. Różnią się one przede wszystkim materiałem, z jakiego powstają oraz kształtem. Wśród najpopularniejszych form są stalowe, silikonowe, ceramiczne – keksówki, formy do babek, muffinek oraz tortownice.

Blaszane formy na ciasto i nie tylko

Blaszane foremki to najpopularniejsza grupa, która jeszcze do niedawna niemal nie miała konkurencji. Z blachy ocynkowanej można wykonać dowolne foremki – zarówno płaskie blaszki do pieczenia pizzy, jak również takie z wysokimi rantami odpowiednie do robienia babek czy tortów. Na pewno zaletą tego typu produktów jest ich duża dostępność i niska cena. Do tego równomierne, szybkie nagrzewanie boków i spodu.

wrbv0mux5lfe81n

 

Źródło: PrymusAGD

Czy widzimy wady? Blacha ocynkowana jest narażona na odkształcenia i wymaga posmarowania tłuszczem, bo inaczej jest duże ryzyko, że ciasto czy potrawa przypali się i przyklei do brzegów. Należy też uważać na wilgoć – niedoususzone formy mogą rdzewieć. Blaszki nie nadają się do mycia w zmywarce.

Popularne formy ze stali węglowej

Aluminiowe foremki nie do końca spełnialy swoją funkcję podczas pieczenia, jednak wystarczyły modyfikacje i ulepszenia w tym zakresie, aby uzyskać bardzo dobry produkt. To blachy do pieczenia ze stali węglowej, a także podobne do nich blachy pokryte dodatkową, nieprzywierającą powłoką antyadhezyjną. Nakładanie ich zwiększa wytrzymałość i chroni przed korozją. Zatem nawet, jeśli w takiej blaszce umieścisz ciasto i nie wyłożysz wcześniej dna i boków papierem do pieczenia, po wyjęciu z piekarnika nie będzie problemu z przełożeniem wypieku z blachy na paterę.

uprzxvzw6tgkvd0

Niezawodne formy ceramiczne na lata

Formy ceramiczne, choć są nieco droższe, to jednak stanowią podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Przyrządzisz w nich nie tylko idealne ciasto, ale też chleb czy zapiekankę. Są ciężkie, trwałe, niepodatne na odkształcenia czy rdzę. Większość można myć w zmywarce. Aby ułatwić sobie wyciąganie ciasta po upieczeniu, trzeba pamiętać o wcześniejszym posmarowaniu jej tłuszczem.

Zaletą foremek z ceramiki jest to, że występują w wielu kształtach (kwadratowe, prostokątne, owalne, okrągłe) oraz kolorach. Dzięki falowanym bokom wypieki słodkie oraz słone nabierają efektownego wykończenia.

Nowoczesne foremki silikonowe

Powstające z silikonu foremki są lubiane i chętnie wybierane przez cukierników amatorów i zawodowców. Oczywiście wyróżniają się tym, że nie są sztywne, lecz giętkie, zatem wyciąganie wypieków bez uszczerbku na ich wyglądzie jest naprawdę proste.

Warto zaznaczyć, że formy z silikonu nadają się do pieczenia ciast, ale też słonych dań. Mają wysoką tolerancję na zmienne temperatury i nie zmieniają swoich właściwości nawet w przedziale od – 40oC do 230 stopni Celsjusza). Nie wymagają smarowania tłuszczem.

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close