Klopsy z kaszy jaglanej, brokuła i szpinaku

573

Klopsy z kaszy jaglanej, brokuła i szpinaku – bez zbędnych dodatków, pieczone, z minimalną ilością tłuszczu. Fajna opcja na obiad i na kolację!

Brokuły nie trafiają w moje kubki smakowe tak bardzo jak na przykład chrupka papryka,  delikatna cukinia czy soczyste pomidory. Jednak od czasu do czasu dziwnym trafem mam na nie ochotę. Wtedy albo je piekę – przepis na pieczone brokuły znajdziecie TUTAJ – albo dodaje je do kotletów, czy tak jak w tym przypadku do klopsików.

Lubię czuć smak warzyw, więc nie daję dużo przypraw. Tutaj zdecydowanie rządzi brokuł, ale szpinak delikatnie go równoważy.

klopsy weganskie

Klopsy z kaszy jaglanej

Składniki na około 12 klopsów:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (gotuję według przepisu na opakowaniu)
  • 1 duży brokuł
  • 1 szklanka szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Szpinak umyć i lekko podmażyć z pokrojonym drobno czosnkiem.
  2. Brokuł ugotować w osolonej wodzie.
  3.  Do miski przełożyć kaszę jaglaną, dodać brokuł i rozdrobnić widelcem. Dodać szpinak.
  4. Przyprawić solę i pieprzem.
  5. Dodać mąkę ziemniaczaną i łyżkę oleju.
  6. Wszystko wymieszać i masę włożyć na 15 minut do lodówki.
  7. Nagrzać piekarnik do 180 stopni – termoobieg.
  8. Uformować klopsy, ułożyć na papierze do pieczenia. Piec 25 minut, następnie je przewrócić i piec 15 minut.
  9. Przed podaniem obsmażam je na patelni – ale z minimalną ilością tłuszczu (żeby nabrały koloru)

Makroskładniki:

Całość: kalorie: 697 kcal , Masa: 725 g, Białko: 23.59 g , Tłuszcz: 15.27 g , Węglowodany: 117.91 g

Makro porcji czyli 3 klopsy:  174 kcal, białko: 5,9 g, tłuszcz: 3,8 g, węglowodany: 29,5 g

klopsy wege

Zapisz się do newslettera:

[contact-form-7 404 "Nie znaleziono"]

Join the Conversation

  1. Anonim says:

    Czy może być szpinak mrożony? Jeżeli tak to ile go wziąć?
    Kasza już się gotuje ?

    1. Vege Szamanka Author says:

      Tak, ale ma sporo wody 🙂 Więc niewielka ilość 🙂

  2. Czy można użyć szpinaku mrożonego?
    Jeżeli tak to ile?

    1. Vege Szamanka Author says:

      Aniu szpinak mrożony ma sporo wody, więc możesz go użyć, ale w małej ilości – myślę, że tak 3 łyżki już po przesmażeniu na patelni i odparowaniu wody 🙂

  3. Chętnie wypróbuję te klopsiki tym bardziej, że są pieczone a nie smażone 🙂

  4. Gosia says:

    Brzmi pysznie 🙂 ale mam kilka pytań:
    – „2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej” – ile to będzie kaszy przed ugotowaniem? Nie wiem ile gram mam wrzucić do garnka…
    – jakiego oleju użyć?
    – można mąkę ziemniaczaną zastąpić ryżową? Tu gdzie mieszkam ziemniaczana jest niedostępna

    1. Joanna Rutkowska Author says:

      Cześć 🙂 Ugotuj 1 szklankę kaszy sypkiej – myślę, że powinno być ok. Olej rzepakowy. Mąka ryżowa nie wiem, czy się sprawdzi. Ewentualnie dodaj mąki pszennej lub mieszanki ryżowej i pszennej 🙂

      1. Gosia says:

        dzięki! Ostatecznie trochę zmodyfikowałam przepis: dałam mąkę ryżową i trochę płatków owsianych, dodałam liście shiso, a do gotującej się kaszy dosypałam trochę kurkumy i kuminu – wyszło super 😁😋

        1. Joanna Rutkowska Author says:

          i super! Właśnie o to chodzi, żeby dostosować do swoich potrzeb, tego co się ma w domu i jakie ma się smaki! Świetnie!! :)))))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close