Klopsy z kaszy jaglanej, brokuła i szpinaku – bez zbędnych dodatków, pieczone, z minimalną ilością tłuszczu. Fajna opcja na obiad i na kolację!
Brokuły nie trafiają w moje kubki smakowe tak bardzo jak na przykład chrupka papryka, delikatna cukinia czy soczyste pomidory. Jednak od czasu do czasu dziwnym trafem mam na nie ochotę. Wtedy albo je piekę – przepis na pieczone brokuły znajdziecie TUTAJ – albo dodaje je do kotletów, czy tak jak w tym przypadku do klopsików.
Lubię czuć smak warzyw, więc nie daję dużo przypraw. Tutaj zdecydowanie rządzi brokuł, ale szpinak delikatnie go równoważy.
Klopsy z kaszy jaglanej
Składniki na około 12 klopsów:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (gotuję według przepisu na opakowaniu)
- 1 duży brokuł
- 1 szklanka szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Szpinak umyć i lekko podmażyć z pokrojonym drobno czosnkiem.
- Brokuł ugotować w osolonej wodzie.
- Do miski przełożyć kaszę jaglaną, dodać brokuł i rozdrobnić widelcem. Dodać szpinak.
- Przyprawić solę i pieprzem.
- Dodać mąkę ziemniaczaną i łyżkę oleju.
- Wszystko wymieszać i masę włożyć na 15 minut do lodówki.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni – termoobieg.
- Uformować klopsy, ułożyć na papierze do pieczenia. Piec 25 minut, następnie je przewrócić i piec 15 minut.
- Przed podaniem obsmażam je na patelni – ale z minimalną ilością tłuszczu (żeby nabrały koloru)
Makroskładniki:
Całość: kalorie: 697 kcal , Masa: 725 g, Białko: 23.59 g , Tłuszcz: 15.27 g , Węglowodany: 117.91 g
Makro porcji czyli 3 klopsy: 174 kcal, białko: 5,9 g, tłuszcz: 3,8 g, węglowodany: 29,5 g
Zapisz się do newslettera:
Błąd: Brak formularza kontaktowego.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Czy może być szpinak mrożony? Jeżeli tak to ile go wziąć?
Kasza już się gotuje ?
Tak, ale ma sporo wody 🙂 Więc niewielka ilość 🙂
Czy można użyć szpinaku mrożonego?
Jeżeli tak to ile?
Aniu szpinak mrożony ma sporo wody, więc możesz go użyć, ale w małej ilości – myślę, że tak 3 łyżki już po przesmażeniu na patelni i odparowaniu wody 🙂
Chętnie wypróbuję te klopsiki tym bardziej, że są pieczone a nie smażone 🙂
Brzmi pysznie 🙂 ale mam kilka pytań:
– „2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej” – ile to będzie kaszy przed ugotowaniem? Nie wiem ile gram mam wrzucić do garnka…
– jakiego oleju użyć?
– można mąkę ziemniaczaną zastąpić ryżową? Tu gdzie mieszkam ziemniaczana jest niedostępna
Cześć 🙂 Ugotuj 1 szklankę kaszy sypkiej – myślę, że powinno być ok. Olej rzepakowy. Mąka ryżowa nie wiem, czy się sprawdzi. Ewentualnie dodaj mąki pszennej lub mieszanki ryżowej i pszennej 🙂
dzięki! Ostatecznie trochę zmodyfikowałam przepis: dałam mąkę ryżową i trochę płatków owsianych, dodałam liście shiso, a do gotującej się kaszy dosypałam trochę kurkumy i kuminu – wyszło super 😁😋
i super! Właśnie o to chodzi, żeby dostosować do swoich potrzeb, tego co się ma w domu i jakie ma się smaki! Świetnie!! :)))))