Orientalne klopsiki wegańskie (z soczewicy i kaszy jaglanej)

1.2K

Klopsiki wegańskie w orientalnej wersji – z kuminem, garam masala, kurkumą i innymi super dodatkami.  Spróbujcie małych kotlecików z piekarnika!

Niby klasyka a jednak w orientalnej odsłonie. Klopsiki będą fajnym dodatkiem do tortilli, pieczonych ziemniaków, możecie je położyć na kanapkę lub podać jako przekąskę z różnymi sosami.

Przepis na klopsiki wegańskie:

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • Pęczek pietruszki
  • Pęczek koperku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 mała marchewka
  • Garść nasion słonecznika
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Soczewicę i kaszę jaglaną mieszamy, dodajemy wszystkie przyprawy
  2. Pietruszkę i koperek drobno siekamy, cebulkę kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce – wszystko dodajemy do soczewicy i kaszy jaglanej.
  3.  Mieszamy wszystko dokładnie widelcem – przyciskamy, by połączyć dobrze składniki (nie używamy blendera a rozdrabiamy masę widelcem)
  4.  Dodajemy olej i płatki owsiane. Mieszamy. Masę wstawiamy do lodówki na 15 minut.
  5. W tym czasie nagrzewamy piekarnik – termoobieg 180 stopni.
  6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Z masy formujemy małe kulki – układamy na papierze.
  8. Pieczemy około 35 minut – pod koniec można przewrócić kulki na drugą stronę.
  9.  Podajemy z sojonezem (u mnie był zmiksowany ze świeżą bazylią)

wege klopsiki

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close