Domowe mleko z wiórków kokosowych

84
Mleczko z wiórków kokosowych jest przepyszne i zrobicie je bardzo szybko.  To domowy sposób na ekonomiczny napój do kawy, dodatek do deserów i ciast.

Domowy napój z wiórków kokosowych jest naturalnie słodkie, nie trzeba go „doprawiać” do smaku. Spróbujcie a gwarantuje, że będziecie je robić bardzo często!

Mleko jest tanią i z pewnością zdrowszą alternatywą dla napojów gotowych, kupowanych w sklepach.

Będzie idealne do kawy!

domowe mleko kokosowe

Jak zrobić domowe mleko z wiórków kokosowych?

Składniki:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 4 szklanki wody

Czego potrzebujesz?

  • Gaza lub pieluszka bawełniana
  • Blender
  • Sitko (drobne)
  • Naczynie do podstawienia pod sitko
  • Butelka na mleko

Przygotowanie:

  1. Wodę przegotuj i odstaw do ostygnięcia – powinna być letnia.
  2. Połącz 2 szklanki wody z wiórkami – blenderuj przez około 2-3 minuty.
  3. Odcedź najpierw przez drobne sitko, później bezpośrednio do butelki przez gazę lub pieluszkę
  4. Pozostałe wiórki ponownie zblenderuj z 2 szklanki wody
  5. Odcedź przez drobne sitko, później do butelki przez gazę lub pieluszkę
  6. Pozostałość z wiórków wykorzystaj do deserów 🙂

mleko kokosowe2

 

 

 

Join the Conversation

  1. Prosty przepis, brak dodatku cukru. Świetny patent i dobra alternatywa dla sklepowych produktów!

    1. Vege Szamanka Author says:

      o tak! Smakuje też super, pyszne do kawy i jako baza do deserów

  2. Anonim says:

    Cześć, zrobiłem przed chwilą i wyszło obłędnie pyszne, jest możliwość połączenia tego z mlekiem ryżowym?

    1. Vege Szamanka Author says:

      Jeśli chcesz je po prostu zmieszać, to pewnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close
%d bloggers like this: