Mleczko z wiórków kokosowych jest przepyszne i zrobicie je bardzo szybko. To domowy sposób na ekonomiczny napój do kawy, dodatek do deserów i ciast.
Domowy napój z wiórków kokosowych jest naturalnie słodkie, nie trzeba go „doprawiać” do smaku. Spróbujcie a gwarantuje, że będziecie je robić bardzo często!
Mleko jest tanią i z pewnością zdrowszą alternatywą dla napojów gotowych, kupowanych w sklepach.
Będzie idealne do kawy!
Jak zrobić domowe mleko z wiórków kokosowych?
Składniki:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 4 szklanki wody
Czego potrzebujesz?
- Gaza lub pieluszka bawełniana
- Blender
- Sitko (drobne)
- Naczynie do podstawienia pod sitko
- Butelka na mleko
Przygotowanie:
- Wodę przegotuj i odstaw do ostygnięcia – powinna być letnia.
- Połącz 2 szklanki wody z wiórkami – blenderuj przez około 2-3 minuty.
- Odcedź najpierw przez drobne sitko, później bezpośrednio do butelki przez gazę lub pieluszkę
- Pozostałe wiórki ponownie zblenderuj z 2 szklanki wody
- Odcedź przez drobne sitko, później do butelki przez gazę lub pieluszkę
- Pozostałość z wiórków wykorzystaj do deserów 🙂

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Prosty przepis, brak dodatku cukru. Świetny patent i dobra alternatywa dla sklepowych produktów!
o tak! Smakuje też super, pyszne do kawy i jako baza do deserów
Cześć, zrobiłem przed chwilą i wyszło obłędnie pyszne, jest możliwość połączenia tego z mlekiem ryżowym?
Jeśli chcesz je po prostu zmieszać, to pewnie 🙂