Kotlety z nasionami konopi i słonecznika, przygotowane z groszku, czerwonej soczewicy i szpinaku. Zdrowa propozycja na roślinny obiad – dobre tluszcze i białko. Do tego jest jeszcze pysznie!
Łuskane nasiona konopi są pyszne – próbowaliście? Mogą być świetnym dodatkiem do wielu dań, a same – zdrową i dobrą przekąską.
Dlaczego warto włączyć konopie do roślinnej diety*?
- Nasiona konopi są źródłem pełnowartościowego białka roślinnego (ok. 25%)
- białko to zajmuje drugie miejsce w świecie roślin (zaraz po białku sojowym)
- białko posiada unikatowy w świecie roślin skład proteinowy
- zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne w idealnych proporcjach
Nasiona są także źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 80%), których organizm ludzki nie jest w stanie samoistnie wytworzyć:
- są jednym z najbogatszych źródeł kwasu alfa-linolenowego (ALA) typu omega 3
- zawierają kwas gamma- linolenowy (GLA) typu omega 6.
- NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) są konieczne dla zachowania pełni zdrowia, muszą stanowić składnik naszej diety;
Warto zatem – szczególnie w diecie roślinnej – włączyć konopie do swojej codziennej diety. Nasiona możecie dosypywać do sałatek, kotletów, robić z nich napój czy też dodawać do owsianki, roślinnych past.
Kotlety – składniki na około 7 średniej wielkości kotletów
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 cebula
- Pół szklanki (duża garść) świeżego szpinaku
- 3 łyżki łuskanych nasion konopi
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy.
- Soczewicę mieszamy z odsączonym groszkiem, dodajemy cebulkę i blenderujemy na gładką masę.
- Dodajemy pozostałe składniki: drobno posiekany szpinak, płatki owsiane, nasiona konopi, słonecznik, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, zioła prowansalskie, sól, pieprz – mieszamy i odstawiamy masę do lodówki na 15 minut.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Formujemy kotlety i układamy je na papierze do pieczenia
- Pieczemy około 30 minut – po 20 minutach odwracamy kotlety na drugą stronę.
*Źródło: https://gotujwstylueko.pl/artykuly/nowe-produkty/nasiona-konopi-luskane-odzywiaja-nie-odurzaja

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.