5 produktów, które zawsze warto mieć w kuchni

328


Obiad w 10 minut? Niezapowiedziani goście i pomysł na szybką przekąskę? A może śniadanie, którym chcesz zaimponować? Poznaj produkty, z których zawsze wyczarujesz super posiłek.

Bywają takie dni kiedy zupełnie nie wiesz, co ugotować. Szukasz przepisów, spisujesz potrzebne produkty, jedziesz do sklepu. Przygotowanie obiadu zajmuje Ci zatem pół dnia – od znalezienia tego, co chcesz ugotować do momentu, kiedy już zmywasz naczynia.

Są również takie okoliczności, gdy po prostu musisz zrobić coś szybkiego z…niczego. Lodówka prawie pusta, a Ty właśnie masz niezapowiedzianych gości.

W mojej kuchni zawsze znajdą się produkty, z których zrobię coś na szybko i to coś smacznego.

Raz na miesiąc robię większe zakupy, spisuję to, czego nie mam i uzupełniam zapas.

1. Ciasto francuskie

12071398 1043189889038623 1196548536 n
Pamiętajcie, by sprawdzać skład – są opcje vege, czyli bez masła. Tanie i można zrobić z niego kilka prostych dań, wytrwanych i na słodko.
Wytrawnie:
a) Tarta z warzywami:
Co jest Ci potrzebne: mrożone warzywa (mieszanka), keczup, zioła prowansalskie, troszkę musztardy
Podgotowane warzywa mieszamy z keczupem, dodajemy troszkę musztardy, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Ciasto francuskie wykładamy na formę od tarty, przekładamy mieszankę z warzywami. Pieczmy około 20 minut.
b) Parówki sojowe w cieście francuskim
Na słodko:
a) ciasto francuskie z konfiturą
b) Jabłka zapiekane w cieście francuskim

2. Kasza (jaglana, pęczak, gryczana – dowolna)

Gotujesz ją około 20 minut a z niej możesz wyczarować wszystko: z dowolnej kaszy kotlety, z jaglanej deser (wystarczy zmiksować ją z kakao i cukrem lub syropem klonowym lub z mleczkiem kokosowym) i podać z roztopioną gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi. Te produkty też zawsze warto mieć; wiórki kokosowe, gorzką czekoladę.
Na obiad: kotleciki z kaszy jaglanej, gryczanej czy z każdej inne (+ dowolne warzywa: marchewka, ziemniak, cebulka, por etc. + przyprawy + zagęstnik – mąka, płatki owsiane, kaszka kukurydziana), na zimno: kasza pęczak + buraki i por
P4100997

3. Cebula, ziemniaki, włoszczyzna, buraki

Tak to 4 produkty, ale z uwagi na to, że są nieco pokrewne, tanie, polskie zaliczam je do jednej kategorii 🙂
Warto je mieć zawsze w domowej spiżarce. Proste, a zawsze przydatne.
a) Cebula: kto nie lubi duszonej cebulki? Można ją podać z innymi warzywami, strączkami z puszki, szpinakiem.
b) Ziemniaki: tak! Ziemniaki można podać na tysiące sposobów. Z piekarnika – zrobione z cebulką w rękawie, upieczone w folii (troszkę jak z ogniska) i nadziane warzywami, strączkami etc. Można z nich zrobić szybkie chipsy, podsmażyć na patelni (plasterki).
c) Włoszczyzna: dowolna zupa, wege rosół, smażone plasterki cieniutko pokrojonego selera,  szybka pasta z pieczonej marchewki, duszona marchewka, pietruszka i seler (a’la ryba po grecku, ale bez ryby ;))
d) Buraki: pieczone w folii, carpaccio z buraków, zupa z buraków, buraki zasmażane, sałatka z burakami, buraczki na surowo jako dodatek do kanapki….Kocham buraki!

4. Pomidory z puszki

Wegańska szakszuka na śniadanie dla gości! Mega opcja!
Co jest Ci potrzebne: pomidory z puszki, cebula, kmin rzymski, sól, pieprz (dodatkowo czerwona papryka, bakłażan).
Na obiad: cieciorka z pomidorami (doprawiona kminem rzymskim, garam masala, słodką i ostrą papryką).
Inne opcje: szybki sos do makaronu, bruschetty (z czosnkiem, cebulką, oliwkami)

5. Mąka, olej, mleko roślinne

Kolejny standardowy zestaw.
Mąka, olej i mleko roślinne: mąka pszenna, choć niezbyt ostatnio lubiana ze względu na gluten. Nie musisz jej jeść codziennie, ale warto ją mieć w kuchni na wszelki wypadek. Dlaczego? Gdy w lodówce pusto, wyczarujesz pizzę z patelni, placki z warzywami, naleśniki, pierogi.
P3190119
PB080044

Lista zakupów

Raz na miesiąc zrób szybki check tego, co masz, a czego Ci brakuje. Podaję jedynie proste, powszechne produkty, których sama używam na co dzień. Oczywiście – Wasza lista może być zupełnie inna, w zależności od tego co lubicie.
a) Mąki: pszenna, z cieciorki, kukurydziana, ziemniaczana
b) Mrożonki (sprawdzają się zimą. Warto mieć fasolkę szparagową, brokuły, jakąś zupę, warzywa na patelnię)
c) Puszki: pomidory, ciecierzyca, soczewica, mleczko kokosowe
d) Makarony: pełnoziarniste rurki, spaghetti
e) Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kmin rzymski, kurkuma, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi
f) Kasze: jaglana, gryczana, pęczak, kuskus, jęczmienna
g) Słoiki: oliwki, pomidory suszone, kapary,
h) Nasiona, pestki: słonecznik, dynia, rodzynki, orzechy włoskie
i) Inne: mleko roślinne, olej kokosowy, musztarda, tofu.


Join the Conversation

  1. Nie wiem dlaczego, ale ostatnio ciągle chodzi mi ciasto francuskie po głowie, ale za każdym razem jak jestem w sklepie, to o nim zapominam :O

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close