Wegańskie pesto z aromatycznej bazylii – bez parmezanu. Z nerkowcami i orzeszkami ziemnymi. Lekko słodkie, idealne do makaronu, gnocchi, kopytek czy posmarowania pieczywa.
Wegańskie pesto z bazylii – czym się różni od tradycyjnego?
Kocham włoską kuchnię i choć w wielu przepisach królują sery, uwierzcie – można uzyskać świetny smak niektórych dań bez użycia produktów odzwierzęcych.
Pesto w klasycznej formie robi się z bazylii, twardego sera, orzeszków piniowych, oliwy z oliwek i soli. W wegańskiej wersji rezygnujemy z sera. W tym przepisie postawiłam na nerkowce i orzeszki ziemne.
Wegańskie pesto z bazylii – jakie orzeszki?
Orzeszki piniowe można zastąpić nerkowcami i dodać nieco orzeszków ziemnych. Połączenie tych dwóch rodzajów świetnie sprawdzi się w wegańskim pesto.
Wegańskie pesto – oliwa tylko dobrej jakości
Przede wszystkim jednak zwróćcie uwagę na oliwę z oliwek – ważne, by była z pierwszego tłoczenia, nie była mieszanką różnych oliw i najlepiej – bio. Wybierajcie oliwę w ciemnych butelkach!
Wybierzcie również odpowiednią bazylię. Te z supermarketów niestety nie dadzą idealnego smaku, polecam wybrać się na bazar, poszukać dużych pęczków lub zamówić w eko sklepie.
Polecam również spróbowanie pesto z natki młodej marchewki. Jest pyszne!
Wegańskie pesto z bazylii przepis
Składniki na wegańskie pesto z bazylii
- 2 szklanki świeżych, przebranych i opłukanych, ładnych listków bazylii
- 1/3 szklanki orzechów nerkowca
- 1 łyżka orzeszków ziemnych solonych
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 średniej wielkości ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie wegańskiego pesto z bazylii
1. Nerkowce i orzeszki ziemne wrzucamy na rozgrzana patelnię (suchą, bez tłuszczu) i powoli je podsmażamy – do momentu aż brzegi zaczną się rumienić a nerkowce będą lekko lśnić od wydzielanego z nich oleju. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy do wysokiego naczynia lub malaksera.
2. Do orzeszków dodajemy bazylię, czosnek, wlewamy oliwę z oliwek, solimy, pieprzymy i całość blenderujemy lub jeśli macie ochotę – rozdrabniamy ręcznie w moździerzu.
3. Jeśli pesto jest za gęste, można dodać jeszcze nieco oliwy. Doprawiamy do smaku.
4. Przekładamy do niewielkiego słoiczka, wierzch podlewamy oliwą. Pesto można trzymać w lodówce około 1 tygodnia.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
świetne zarówno do makaronów, jak i innych dań lub przekąsek!
Super pomysł na pesto! Może być użyte nawet jako sos do pizzy 😮
Można dodać jeszcze łyżkę płatków drożdżowych, nabierze charakterystycznego serowego aromatu 😉
Zrobiłam, tylko dodałam 3 szklanki listów bazylii, 100g nerkowców i nie dodałam orzeszków ziemnych. Wyszło przepyszne! Podane z pełnoziarnistym makaronem spagetti, brokułami i świeżym, zielonym groszkiem 🙂
superowy przepis!
dziękuję :)))