Wegańskie pesto z bazylii

115

Wegańskie pesto z aromatycznej bazylii – bez parmezanu. Z nerkowcami i orzeszkami ziemnymi. Lekko słodkie, idealne do makaronu, gnocchi, kopytek czy posmarowania pieczywa.

Wegańskie pesto z bazylii – czym się różni od tradycyjnego?

Kocham włoską kuchnię i choć w wielu przepisach królują sery, uwierzcie – można uzyskać świetny smak niektórych dań bez użycia produktów odzwierzęcych.
Pesto w klasycznej formie robi się z bazylii, twardego sera, orzeszków piniowych, oliwy z oliwek i soli. W wegańskiej wersji rezygnujemy z sera. W tym przepisie postawiłam na nerkowce i orzeszki ziemne.

Wegańskie pesto z bazylii – jakie orzeszki?

Orzeszki piniowe można zastąpić nerkowcami i dodać nieco orzeszków ziemnych. Połączenie tych dwóch rodzajów świetnie sprawdzi się w wegańskim pesto.

Wegańskie pesto – oliwa tylko dobrej jakości

Przede wszystkim jednak zwróćcie uwagę na oliwę z oliwek – ważne, by była z pierwszego tłoczenia, nie była mieszanką różnych oliw i najlepiej – bio. Wybierajcie oliwę w ciemnych butelkach!
Wybierzcie również odpowiednią bazylię. Te z supermarketów niestety nie dadzą idealnego smaku, polecam wybrać się na bazar, poszukać dużych pęczków lub zamówić w eko sklepie.
Polecam również spróbowanie pesto z natki młodej marchewki. Jest pyszne!

Wegańskie pesto z bazylii przepis

Składniki na wegańskie pesto z bazylii

  • 2 szklanki świeżych, przebranych i opłukanych, ładnych listków bazylii
  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych solonych
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 średniej wielkości ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie wegańskiego pesto z bazylii


1. Nerkowce i orzeszki ziemne wrzucamy na rozgrzana patelnię (suchą, bez tłuszczu) i powoli je podsmażamy – do momentu aż brzegi zaczną się rumienić a nerkowce będą lekko lśnić od wydzielanego z nich oleju. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy do wysokiego naczynia lub malaksera.
2. Do orzeszków dodajemy bazylię, czosnek, wlewamy oliwę z oliwek, solimy, pieprzymy i całość blenderujemy lub jeśli macie ochotę – rozdrabniamy ręcznie w moździerzu.
3. Jeśli pesto jest za gęste, można dodać jeszcze nieco oliwy. Doprawiamy do smaku.
4. Przekładamy do niewielkiego słoiczka, wierzch podlewamy oliwą. Pesto można trzymać w lodówce około 1 tygodnia.

Join the Conversation

  1. świetne zarówno do makaronów, jak i innych dań lub przekąsek!

  2. Super pomysł na pesto! Może być użyte nawet jako sos do pizzy 😮

  3. Można dodać jeszcze łyżkę płatków drożdżowych, nabierze charakterystycznego serowego aromatu 😉

  4. Zrobiłam, tylko dodałam 3 szklanki listów bazylii, 100g nerkowców i nie dodałam orzeszków ziemnych. Wyszło przepyszne! Podane z pełnoziarnistym makaronem spagetti, brokułami i świeżym, zielonym groszkiem 🙂

  5. superowy przepis!

    1. Vege Szamanka Author says:

      dziękuję :)))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close