Pieczarki i kasza jaglana to połączenie idealne. Na kotlety, przystawkę, a nawet pasztet. Jaglanka bowiem ma neutralny smak i świetnie skleja masę. Pasztet jest zatem intensywnie pieczarkowy, nie kruszy się i co ważne – nie trzeba dodawać do niego dużo mąki czy innych zagęstników.
Pieczarkowy pasztet
- 2,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 0,5 kg pieczarek
- 3 ziarna jałowca
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka pieprzu
- Sól
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1,5 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- Kilka plasterków czerwonej papryki
- Kilka łodyżek natki pietruszki
- Olej do podsmażenia pieczarek i posmarowania formy
1. Kaszę jaglaną gotujemy z jałowcem, zielem angielskim i listkami laurowymi – po jej ugotowaniu wyjmujemy przyprawy.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Pyszny 🙂 zachęcam do zrobienia 🙂