Szybkie połączenie składników dobrej jakości i po chwili cieszycie się mega dobrym sosem. Ja go uwielbiam!
Zawsze uwielbiałam sos tatarski! Wiem, że do zbyt zdrowych nie należy, ale jeśli będziecie go jeść z umiarem i stosować jako dodatek (np. niewielka ilość na kanapkę) to polecam.
Jestem fanką szybkich i nieskomplikowanych przepisów, dlatego tutaj omijam marynowane grzybki, czy inne dodatki w occie. Stosuję wyłącznie cebulkę i ogórki kiszone.
Bazą jest oczywiście sojonez > czyli majonez wykonany na bazie mleka sojowego i oleju rzepakowego. Sojonez zrobisz bardzo szybko, więc nie przerażaj się jego brakiem 🙂
Składniki:
Sojonez:
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
- 1 spora łyżeczka musztardy (najlepiej dijon)
- Szczypta czarnej soli – kala namak (opcjonalnie)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- Sól i pieprz do smaku
- 2 średniej wielkości cebule (najlepiej szalotka)
- 4 duże ogórki kiszone
- Opcjonalnie malutki kawałek chrzanu (nie korzystajcie z tych gotowych w słoiczkach)
- Opcjonalnie: szczypiorek
Przygotowanie:
1. Mleko sojowe wlewamy do szklanki i odstawiamy w temperaturze pokojowe na 15 minut.
2. Do wysokiego naczynia wlewamy olej rzepakowy, mleko sojowe, dodajemy musztardę, czarną sól. Szybko blendujemy na najwyższych obrotach przez kilka sekund (do połączenia oleju i mleka)
3. Następnie wlewamy ocet jabłkowy i ponownie blendujemy – w tym momencie majonez powinien zrobić się gęsty. Jeśli tak się nie stanie – możecie dodać maksymalnie 0,5 łyżeczki octu więcej.
4. Gdy sojonez jest gęsty dodajemy sól, pieprz do smaku.
5. Dokładamy pokrojone w kostkę ogórki i cebulkę.
6. Opcjonalnie dodajemy starty chrzan i szczypiorek.