Pieczone kotlety z soczewicy

10

Pieczone kotlety z soczewicy to propozycja na zdrowy obiad w wersji roślinnej. Idealnie sprawdzą się do burgerów lub po prostu do zjedzenia ze świeżymi warzywami.

Przepis na pieczone kotlety – na patelni mogą się rozpadać, jednak celowo nie dodawałam mąki czy większej ilości płatków lub jakieś kaszy – żeby nie podbijać węglowodanów.

Polecam na obiad zjeść 2 takie kotlety z dużą ilością świeżych warzyw, można dodać troszkę oleju lnianego lub dodać do masy nasion konopii lub słonecznika (dla większej ilości zdrowych tłuszczy).

 

Składniki na 6 kotletów:

  • 400 g ugotowanej zielonej soczewicy (u mnie duży kubek)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • Około 2 łyżek posiekanego szczypiorku
  • 30 g płatków owsianych – około 3 łyżki
  • 20 g pestek dyni – około 2 łyżki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotowaną soczewicę blenderujemy – niezbyt dokładnie, nie musi być zmiksowana na gładką masę

2. Do soczewicy dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, posiekaną w kostkę cebulę i szczypiorek. Mieszamy

3. Dodajemy płatki owsiane, pestki dyni, sos sojowy i przyprawy. Odstawiamy na 10 minut.

4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg).

5. Z masy formujemy kotlety, wykładamy na papier do pieczenia – pieczemy około 30 minut.

Makro całości: 

1009 kcal, B: 60.46 g, T: 13.61 g, W: 159.7 g

Makro 1 kotleta:

168 kcal, B: 10, 1 g, T: 2,3, W: 26,6 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close