Z kaszy jaglanej można wyczarować mnóstwo smacznych dań – od pieczeni i kotletów po słodkie kremy i ciasta. Czekoladowy budyń z jaglanki można jeść jako oddzielne danie lub przełożyć nim biszkopt.
Nigdy nie przepadałam za słodyczami, ale odkąd nie jem mięsa i nabiału mogłyby one dla mnie wcale nie istnieć. Wolę rozkoszować się mieszanką innych smaków, szczególnie orientalnych. Jednak raz na jakiś czas, bardziej dla przyjemności znajomych niż dla siebie, przygotowuję coś deserowego. Tym razem postanowiłam wykorzystać zdrową jaglankę i na jej bazie zrobić czekoladowy krem, który osłodził wegański biszkopt. Do tego cudne borówki.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,75 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 1,5 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 szklanki borówek i troszkę mąki do ich obsypania
- Pół szklanki suchej kaszy jaglanej (1 opakowanie w woreczku)
- 6-7 łyżek gorzkiego, bardzo dobrej jakości kakao
- 1 szklanki mleka sojowego
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki cukru
2. W szklance mleka sojowego rozpuszczamy sodę, dolewamy razem z olejem do masy.
4. Całość mieszamy łyżką i przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach – do momentu aż wierzch zacznie się brązowić, polecam sprawdzić też drewnianym patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe.
Gdy biszkopt będzie się studził zaczynamy przygotowywać krem czekoladowy.
1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, następnie oblewamy wrzątkiem – straci gorzki posmak. Znów płuczemy w zimnej wodzie.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.






Przepyszne ciasto z pewnością 😀 muszę spróbować zrobić 🙂
http://bonapetit2xm.blogspot.com/