Pizza na lunch w pracy? Czemu nie – tylko jak zabrać ją z domu? Miłośnicy włoskiego placka niech rozważą jej alternatywę – wystarczy ciasto nadziać ulubionymi warzywami i zawinąć jak tortillę.
Składniki na ciasto (na 2 duże tortille)
- 0,5 szklanki ciepłej wody (letniej, nie może być gorąca)
- 1 i 1/4 szklanki mąki (najlepiej białej)
- 0,25 kostki świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
Składniki na farsz:
- Pół opakowania warzyw na patelnię (dowolnych)
- 4 łyżki keczupu
- 0,5 łyżeczki musztardy
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
1. Warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotujemy al dente, nie do miękkości.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier i przyprawy – od razu dodajemy rozpuszczone drożdże i olej.
3. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, następnie dobrze wyrabiamy aż ciasto nie będzie się kleiło (można podsypać mąką).
4. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce po ściereczką. Ja stawiam miskę na jeden z rozgrzanych wcześniej palników (w międzyczasie zawsze się coś obok też gotuje). Ciasto odstawiamy na około 30 minut.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
super pomysł! aż mi się zamarzyło takie pyszne, chrupiące, a w środku puszyste – ciasto drożdżowe 🙂 wypełnione warzywami? jeszcze lepiej! 🙂
Mniaaam! Jutro zrobię, ale zmodyfikuję nieco przepis. Warzywa wrzucę na patelnie i dodam szpinak, przyprawie intensywnie (podobny farsz robię do tarty warzywnej).
O, świetny pomysł kolacyjny! Już wiem, co jutro wyczaruję w kuchni, o ile nie zapomnę kupić mąki 🙂 Mam nadzieję, że wyjdzie mi z żytniej typu 2000! 😉