Zielona soczewica ma charakterystyczny smak, dlatego połączenie jej z białą fasolą sprawia, że pieczeń jest delikatna. Warto ją podać z sosem grzybowym i serwować na ciepło lub pokroić w grube plastry i z warzywami potraktować jako zimną przekąskę.
Składniki:
- 3 szklani ugotowanej, zielonej soczewicy (może być również brązowa)
- 2 szklanki ugotowanej, białej fasoli
- Około 0,5 szklanki wody pozostałej po gotowaniu fasoli
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 mała pietruszka do dekoracji
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- Pieprz – około 1,5 łyżeczki
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
1. Soczewicę i białą fasolę zmieszać z olejem i wodą po gotowaniu fasoli. Całość zblenderować na gładką masę.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Wygląda bardzo smakowicie. Uwielbiam wszystkie wege – pasztety 🙂 Połączenia fasoli z soczewicą jeszcze w nich nie stosowałam…
Proporcje soczewicy i fasoli sa juz ugotowane, czy 3 szklanki nie ugotowanej soczewicy?
Ugotowanej 🙂
A mi wyszedł zakalec… Chyba…:
Wsadź do lodówki na pare godzin i sprawdź po ukrojeniu 🙂
jak robisz do niej sos grzybowy;)?
Oryginalny przepis- pychota. Wyprobowany nie raz. Teraz soczewoca sluzy mi jako baza,dodaje np dynie,gdy nie mam bialej fasolki,wiecej koncentratu pomidòrowego,vegete itp. Dzieki za inspiracje…