Znaczenie diety wegańskiej stale rośnie, bo wciąż przybywa osób, które preferują ten sposób odżywiania. Pociąga to za sobą konieczność dostosowywania tradycyjnego menu do “zielonych” zasad, także podczas takich (pełnych ustanowionych od dawna tradycji) uroczystych okazji, jak Święta Bożego Narodzenia. Podczas Świąt będziesz mieć gości wegan i obawiasz się, jak sprostasz zadaniu przygotowania odpowiedniego dla nich obiadu? Bez obaw. Jeśli skorzystasz z pomocy termorobota MC Smart, Twoje wegańskie świąteczne dania z zachwytem zjedzą także najwięksi zwolennicy potraw mięsnych. Oto, jakie przepisy Ci proponujemy!
Wegańska zupa krem z dyni z azjatyckim akcentem
Jeśli otwierasz się na to, że w Boże Narodzenie nie trzeba serwować wyłącznie tradycyjnie polskich dań, ta zupa będzie dobrym pomysłem na start obiadu. Z MC Smart jej przygotowanie staje się dziecinnie proste! Ta zupa zawiera mleczko kokosowe i czerwoną soczewicę, a podana jest z salsą pomidorowo-paprykową. Nie dość, że obłędnie smakuje, to jeszcze doskonale wygląda, rozświetlając ciemny grudniowy dzień eksplozją kolorów. MC Smart gwarantuje zblendowanie zupy na super aksamitny krem!
Pasztet z soczewicy – smak tradycji w wegańskim wydaniu
Pasztet z soczewicy to smakowita propozycja, którą przygotujesz w mgnieniu oka dzięki MC Smart. To tylko 25 minut pracy, a potem już tylko pieczenie. W pasztecie tym znajduje się soczewica i ryż, a za głęboki, umamiczny smak odpowiadają pieczarki portobello. Zadania termorobota to rozdrobnienie surowego ryżu i siemienia lnianego, posiekanie i podsmażenie warzyw, gotowanie soczewicy, a także zblendowanie masy. W dwóch słowach – cała praca! Pasztet można podawać z surówką z kapusty, a także z sosem grzybowym.
Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
Czy ktoś po wigilii ma już dość uszek? Szczerze w to wątpimy! Powtórka podczas Bożego Narodzenia w postaci czerwonego barszczu z uszkami jest zatem bardzo wskazana. Zwłaszcza, że nie są to tradycyjne uszka! Dzięki aromatycznemu farszowi z czerwonej soczewicy, wędzonej papryki i ajwaru uszka zyskują intensywny smak, który doskonale komponuje się z tradycyjnym barszczem wigilijnym. Cienkie, delikatne ciasto sprawia, że pierogi są lekkie, a jednocześnie sycące. To danie nie tylko wpisuje się w tradycyjną, postną kuchnię, ale również pokazuje, jak smaczna i różnorodna może być kuchnia wegańska.
Hummus grzybowy
Hummus jako klasyka kuchni wegańskiej w połączeniu z grzybami jako klasyką bożonarodzeniowych smaków. To musi się udać! Nietypowe połączenie delikatnej ciecierzycy z aromatycznym kremem grzybowym nadaje daniu wyrazisty charakter. Dzięki formie wieńca i dodatkom w postaci roszponki, pomidorków koktajlowych i kokardki z papryki, potrawa nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także pięknie prezentuje się na stole. Jest to lekka, a jednocześnie sycąca przystawka, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom.
Wegańskie kartofelki – słodkie zakończenie uczty
To doskonały deser o odświętnym charakterze, który świetnie uzupełni bożonarodzeniowy obiad. Delikatna masa migdałowa z nutą pomarańczowego likieru idealnie wpasowuje się w świąteczny klimat, przypominając tradycyjne, zimowe smaki. Dzięki możliwości zastąpienia likieru wodą różaną, deserem tym będzie można poczęstować także dzieci. Urocze, obtoczone w kakao kuleczki zachwycą zarówno smakiem, jak i estetycznym wyglądem, wpisując się w atmosferę wspólnego świętowania. Dodatkowym atutem jest ich trwałość – można je przygotować wcześniej, by cieszyć się pysznym, domowym deserem w czasie świąt.
MC Smart to Twój niezastąpiony pomocnik w kuchni, który sprawi, że przygotowanie wegańskich dań na Święta stanie się prawdziwą przyjemnością. Każde danie będzie nie tylko pyszne, ale i łatwe do przyrządzenia. Ciesz się świątecznym gotowaniem z MC Smart!

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.