pieczony kalafior czyli białe różyczki prosto z piekarnika. Pomysł na zdrową przekąskę, alternatywa dla chipsów. Idealny na imprezę.
Bez sensu wyszukiwać wymyślne przepisy na przekąski, stać w kuchni pół dnia i kombinować z różnymi dekoracjami. Czasem lepiej postawić na prostotę, której osobiście jestem wielką fanką. Wyznaję zasadę, że czym mniej tym lepiej.
Na sylwestrowa imprezę polecam Wam przygotować przekąski, które nie zabiorą Wam wiele czasu, jednocześnie będą zdrowe i smaczne.
Należy pamiętać, że przy spożywaniu alkoholu dużo chętnie sięgamy po jedzenie, w tym tłuste i pełne cukrów chipsy, ciastka itd. Lepiej zatem mieć po ręką raczej lekkie przekąski.
Jak zrobić pieczony kalafior?
Jeden kalafior to mało 🙂 Odrazu kupcie conajmniej dwa.
Przepis:
- 2 kalafiory średniej wielkości
- 3 łyżki oleju (u mnie rydzowy) – może być rzepakowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kalafior umyj i rozdziel na różyczki. Osusz lekko ręcznikiem papierowym.
2. Zmieszaj olej, sos sojowy i przyprawy. Kalafior włóż do dużej miski i polej przygotowanym sosem – dokładnie zmieszaj, by pokryć wszystkie różyczki.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg)
4. Kalafior wyłóż na papier do pieczenia.
5. Piecz około 20-30 minut – aż zacznie się rumienić.
Można podać z różnymi sosami, przełożyć na liście sałaty rzymskiej.