Kotlety z kaszy kuskus i ciecierzycy – dobre na kolację i obiad, szybkie i zdrowe – czego chcieć więcej? Łapcie przepis na wegańskie kotlety.
Kolejny przepis na szybkie kotlety wegańskie, tym razem z mojej ulubionej ostatnio kaszy – kuskus (ze względu na to, że nie trzeba jej gotować :)).
Zagęstnikiem są tutaj płatki owsiane i kaszka kukurydziana oraz aquafaba.
Kotlety z kaszy kuskus i ciecierzycy
Składniki:
- 100 g kaszy kuskus
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy
- 1,5 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka kaszki kukurydzianej
- 1 łyżeczka lubczyku
- 0,5 łyżeczki oregano
- 1 cebula
- Sól, pieprz
- Olej kokosowy – 1 łyżka do smażenia
Przygotowanie:
1. Kaszę kuskus zalej gorącą wodą (1 szklanka), przykryj i odstaw na 10 minut.
2. Ciecierzycę odsącz, jednak pozostaw z niej płyn.
3. Cebulę drobno pokrój i lekko podsmaż na patelni.
4. Przygotuj aquafabę – płyn z ciecierzycy zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę (miksuj około 5 minut).
5. Do kaszy kuskus dodaj ciecierzycę – zblenderuj. Dodaj 2 łyżki aquafaby (resztę możesz wykorzystać do ciasta, deserów etc.)
6. Dodaj cebulkę, płatki owsiane, kaszkę kukurydzianą i przyprawy. Wymieszaj wszystko i odstaw na 10 minut.
7. Rozgrzej olej kokosowy na patelni. Formuj niewielkie kotlety i smaż z obu stron a złocisty kolor. Na jedną stronę potrzeba około 5 minut na wolnym ogniu.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Kotlety wyglądają apetycznie. Czy mogę pominąć platki owsiane, nie mogę ich jeść, ewentualnie co dać w zamian? Czy chodzi o kaszkę dla dzieci?
Kasza kukurydziana może być np. taka https://zakupy.auchan.pl/shop/sante-kasza-kukurydziana.p-239204 Jeśli nie możesz płatków owsianych, możesz dać płatki jaglane lub orkiszowe lub więcej kaszy 🙂