Sycący, rozgrzewający i prosty – gulasz na zdrowie, czyli idealny na jesień! A do niego świetne dodatki: czarny ryż, szczypiorek i nasiona konopii.
Czy dietą można wpłynąć na odporność? Oczywiście! Dostarczanie organizmowi odpowiednich składników z pewnością pomoże w walce z infekcjami i zakażeniami. Profilaktycznie warto do diety włączyć odpowiednie produkty – o tym niebawem pełen artykuł.
Proponowany gulasz został wykonany z produktów, które są pełne wartościowych jesienią i zimą składników: czyli witaminy A, E, C. Są także bogate w cynk, selen, żelazo oraz kwasy Omega 3 i flawonoidy.
Gulasz wegański:
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 białe cebule
- 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- Pieprz, sól
- Opcjonalnie: listki ziela Azteków – można zastąpić natką pietruszki
Ryż:
- 1,5 szklanki nieugotowanego czarnego ryżu
- 2 łyżki nasion łuskanych konopii
- Szczypiorek
- Sól
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w pióra, czosnek na małe kawałeczki. Paprykę w paski.
2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy cebulkę, paprykę i czosnek. Podsmażamy aż cebula i papryka zaczną mięknąć.
3. Dodajemy przyprawy: paprykę wędzoną, słodką, pieprz, sól.
4, Dodajemy pomidory i wodę. Zagotowujemy.
5. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 15 minut.
Doprawiamy do smaku. Dorzucamy kilka listków ziela Azteków lub natki pietruszki.
Ryż:
1. Gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Po ugotowaniu, odcedzamy. Posypujemy nasionami konopii i szczypiorkiem.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.