Zdrowa, syta sałatka z kaszą bulgur, orzeszkami ziemnymi, rodzynkami i pestkami słonecznika. Lekko słodka, z dodatkiem świeżych warzyw.
Wielkanoc spędziłam w Warszawie, pogoda nie dopisywała, więc sporo czasu poświeciłam kuchni. Święta spędzone na gotowaniu – zamiast jedzeniu – dla większości byłyby karą, ale dla mnie to chyba najlepszy odpoczynek. Przygotowałam kilka potraw, między innymi najlepszą pastę bezjajeczną, pastę z białej fasoli i kokosa, różne burgery oraz sałatkę z kaszy bulgur. W tym przepisie zastosowałam mieszankę bulguru z kruchym i cienkim makaronem vermicelli. Postawiłam na ziarna, orzeszki, świeże warzywa i dodałam słodkie rodzynki. Dodałam sojonez, jednak możecie go zastąpić lżejszym jogurtem sojowym.
Sałatka z kaszą bulgur:
- 1 szklanka kaszy bulgur z vermicelli (Melvit)
- 2 szklanki gorącej wody
- 1 pomidor
- 1 mały ogórek zielony
- 0,5 niewielkiej żółtej papryki
- 1/3 szklanki orzeszków ziemnych
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- Sól, pieprz
- 3 łyżki sojonezu – majonezu wegańskiego
Przygotowanie:
1. Kaszę zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
1. Kaszę zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
2. Pomidora, ogórka i paprykę pokroić w małą kostkę.
3. Orzeszki ziemne i pestki słonecznika razem prażymy na suchej patelni.
4. Do ostudzonej kaszy dodajemy warzywa, orzeszki, słonecznik i rodzynki.
5. Solimy, pieprzymy i dodajemy sojonez.
5. Solimy, pieprzymy i dodajemy sojonez.
Sałatka z kaszą bulgur, makaronem vermicelli |
super pomysł na bulgur! leży u mnie w szafce i czeka na swoją kolej 😉
Zapraszam do siebie 😉 http://www.make-life-green.blogspot.com