Wykorzystanie alkoholu w kuchni ma długą tradycję. Od dekad różne jego rodzaje wzbogacają smak potraw, wydobywając pełnię aromatów i nadając im charakter. W zależności od rodzaju dania, użytych składników oraz oczekiwanego efektu, sięga się po różne alkohole. Jednym z trunków, które oferują w kuchni szerokie możliwości, jest gin.
Jeszcze nie tak dawno większość osób kojarzyła gin tylko z popularnym drinkiem, w którym łączy się go z tonikiem. Można śmiało powiedzieć, że teraz przeżywa renesans i doceniono go za wszechstronność także w kuchni. Gin może mieć wiele odsłon, w tym być wzbogacony o aromatyczne zioła, przyprawy i owoce dodające mu unikatowych nut. Z jakiego rodzaju daniami będzie tworzyć spójne połączenie?
Gin jako składnik marynat
Dania mięsne smakują wyjątkowo dobrze, kiedy mięso jest soczyste, a w wielu przypadkach wcześniej marynowane. Przepisów na smaczne marynaty jest sporo i łatwo można wybrać coś pod kątem własnych preferencji smakowych. W części receptur na listach składników pojawia się gin, co nie jest przypadkowe. Kiedy sięgniesz po trunek ziołowo-cytrynowy, to w połączeniu z takimi składnikami jak tymianek, czy miód uzyskasz idealną marynatę do mięsa drobiowego, owoców morza albo ryb.
Sosy z ginem
Równie prostym pomysłem jest dodanie ginu do sosu. Sięgają po niego znani szefowie kuchni. Idealnie pasuje do sosów z nutą cytrynową, śmietanowych lub tych gotowanych na bazie owoców morza i ryb. Kiedy w trakcie gotowania alkohol będzie odparowywać, gin pozostawi korzenno-ziołowy aromat, który wzbogaca smak sosu.
Gin pasuje do sosów sałatkowych i glazur
Po gin możesz sięgnąć także wtedy, kiedy zamierzasz przygotować sałatkę i szukasz pomysłu na dressing, który odmieni jej smak. Wystarczy, że połączysz go z odrobiną miodu, musztardy i cytryny, a powstanie sos, który wzbogaci smak nawet doskonale znanej sałatki.
Jeśli lubisz mięsa lub warzywa glazurowane, również możesz wykorzystać gin. Kiedy połączysz go z odrobiną syropu klonowego lub miodem, uzyskasz płynną i smaczną glazurę.
Zastosowanie ginu w wypiekach i deserach
Gin jest świetnym dodatkiem nie tylko do dań wytrawnych. Interesujący efekt uzyskasz, dodając go do wypieków. Zawarte w ginie aromaty stanowią doskonałe uzupełnienie ciast i deserów owocowych. Z powodzeniem zastępuje rum i wódkę, przez co wypieki zyskują unikatowy charakter. W zależności od tego, jakie ciasto przygotowujesz, ginem możesz nasączać biszkopty, dodawać do kremów i galaretek.
Odrębną kategorią deserów, w których gin się odnajduje, są lody i sorbety. Obecność alkoholu przekłada się na bardziej kremową konsystencję sorbetu. Wśród przepisów z ginem, zwróć szczególną uwagę na połączenie malin, limonki i grejpfruta, które z ginem harmonizują doskonale.
Praktyczne porady, jak prawidłowo wykorzystywać gin w kuchni
Przede wszystkim musisz zdawać sobie sprawę, że nie każdy rodzaj ginu sprawdzi się w kuchni w takim samym stopniu. Przykładowo do dań wytrawnych w pierwszej kolejności wypróbuj gin typu London Dry. Z kolei, kiedy planujesz przygotować desery z ginem, lepszą propozycją okazuje się gin o owocowym profilu. Poza tym pamiętaj, że gin jest dodatkiem do potraw, a nie głównym składnikiem, dlatego nie może ich zdominować. Jeśli masz podane proporcje w przepisie, to ich nie przekraczaj. Jeśli nie, to dodawaj alkohol stopniowo, co chwilę sprawdzając smak potrawy. Ponadto nie musisz się obawiać obecności alkoholu w przypadku podgrzewania ginu – alkohol odparuje, a zostają wszystkie ziołowe aromaty.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.