Tofucznica to świetna opcja na śniadanie. Wegański klasyk! Zobacz, jak zrobić tofucznicę idealną! Jest pyszna!
Tofucznica: co to jest?
Tofucznica to roślinny odpowiednik jajecznicy. Robi się ją z pokruszonego i podsmażonego tofu. W najlepszej wersji z szalotką i pomidorem, doprawione czarną solą, pieprzem i kurkumą.
Dla kogo tofucznica?
Jak zrobić dobrą tofucznicę?
Tofucznica przepis
Składniki (porcja na 2 osoby)
- 1 kostka tofu naturalnego
- 1 pomidor
- 1 cebula szalotka
- 0,5 łyżeczki czarnej soli (opcjonalnie, czarna sól nadaje nieco jajecznego posmaku, ale można ją pominąć)
- 2 łyżki płatków drożdżowych (drożdże nieaktywne, również opcjonalnie)
- Szczypta kurkumy lub curry dla żółtego koloru
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- Szczypta soli
- Szczypta ostrej papryki
- Szczypiorek
- Olej rzepakowy lub inny roślinny
1. Tofu odsączamy z wody i drobno kruszymy.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.


lepsza niż tradycyjna jajecznica!