Marnowanie jedzenia? Nie ma mowy! Robimy placki z bułek i warzyw. Dodajemy indyjskie przyprawy i szybka przekąska gotowa.
Pierwsza zasad w kuchni: nie marnuj jedzenia! Tak – wykorzystuj wszystko, co nie jest oczywiście zepsute, do przygotowywania posiłku. Zamiast do sklepu – zajrzyj do lodówki i do szafek. Zobacz, co zostało z poprzedniego obiadu, sprawdź, czy nie masz zeschłego pieczywa, resztek warzyw itd. Właśnie z takich składników wychodzą najlepsze… placki.
Składniki na około 8-9 placków:
- 2 pszenne bułki (nie może być do końca zeschnięta)
- 4 łyżki kaszy manny
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka sojowego
- Około 0,5 szklanki wody
- 1 łyżka startego, świeżego imbiru
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 1 pomidor 1/4 cebuli
- 1/4 papryki
- Natka pietruszki
- 1 płaska łyżeczka soli (lub mniej – 0,5)
- Pieprz do smaku
- Olej do smażenia

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
świetny pomysł !
dziękuję 🙂
zdecydowanie nie lubię niczego marnować i takie wykorzystania pieczywa są bardzo fajnym pomysłem na pyszne danie 🙂