Pulpety w sosie pomidorowym – smak z dzieciństwa! Spróbujcie przepisu w wersji vegan – z aromatycznym wędzonym tofu, delikatną jaglanką. Obiecuję, że jest pysznie!
Smak to także wspomnienie. Czasami tęsknię za kuchnią mamy, tą polską, rodzinną, zwyczajną a jednocześnie tak smaczną. I nawet gdy u niej jestem i przygotowuje coś specjalnie dla mnie, to wciąż w pamięci mam dania z dzieciństwa. Jednym z takich dań są pulpeciki w sosie pomidorowym. I choć zupełnie nie brakuje mi w tym daniu smaku mięsa, to tęsknię za samym sosem 🙂 Dlatego też staram się przygotować danie podobne, ale bezmięsne.
Pulpeciki vegan w sosie pomidorowym – przepis
- 100 g kaszy jaglanej (1 torebka)
- 90 g tofu wędzonego (pół kostki) – może być naturalne, w zależności od tego czy lubicie intensywny czy łagodniejszy smak
- Garść szpinaku
- 1 cebulka
- 1 mała marchewka
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka mielonego lnu
- Sól
- Pieprz
- Olej kokosowy do smażenia
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 250 g przecieru pomidorowego z kartonika (pól kartonika)
- Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
- Natka pietruszki
- Garść nasion słonecznika

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Wyglądają bardzo smakowicie. Uwielbiam takie niebanalne przepisy. Z wielką chęcią skorzystam z przepisu bo od jakiegoś czasu chodzą za mną takie pulpety 🙂
wyglądają przepysznie!!!
Zjadłbym! Ostatnio natknąłem się w sklepie na tofu i bez zastanowienia włożyłem do koszyka. Długo szukałem odpowiedniego przepisu, który mnie zainteresuje i tym sposobem trafiłem tutaj. Dzięki za przepis! 🙂
Wyszły pyszne!!