Wygląda jak sernik, konsystencją przypomina sernik. A jak smakuje? Prawie jak sernik! Delikatny, sycący, prawdziwie świąteczny placek. Do tego bezglutenowy i z małą ilością cukru.
Brzoskwiniowy jaglanek czyli wegański sernik:
Ugotowanie kaszy:
Około 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej – do sernika potrzeba 3 szklanej ugotowanej
Około 2 szklanej mleka sojowego, naturalnego
- 3 szklanki ugotowanej w mleku sojowym i kokosowym kaszy jaglanej
- 1 puszka mleczka kokosowego (uprzednio schłodzonego – dodajemy tylko część stałą)
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- Spora garść daktyli
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mleka sojowego, naturalnego
- 5 łyżek cukru brązowego
- Opcjonalnie 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mąki bezglutenowej do wypieków (ewentualnie pół na pół ryżowa i z ciecierzycy)
- 1/4 szklanki mleka sojowego
- 1/3 szklanki oleju
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych (lub dowolnych otrębów)
- Garść namoczonych i zblenderowanych z niewielką ilością wody daktyli
- Ewentualnie cukier do smaku (2 łyżki)
Spód:
Ugotowaną i osuszoną kaszę jaglaną (3 szklanki) blenderujemy z 0,5 szklanki mleka sojowego i 0,5 szklanki syropu z puszki brzoskwiń oraz 5-6 połówkami brzoskwiń (pozostałą część owoców odstawiamy do udekorowania) oraz namoczonymi daktylami. Blenderujemy długo, by powstała gładka masa.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
czy zamiast mleka sojowego mozna uzyc jakiegos innego?