Go Back Email Link

Zupa krem z pieczonych warzyw

Aksamitna sycąca zupa z pieczonych białych warzyw korzeniowych, podana z komosą ryżową i prażonymi pestkami oraz świeżymi ziołami.
Liczba porcji 6 osób
Czas całkowity 2 hours

Składniki

Zupa krem z pieczonych warzyw

  • 1 duży seler
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • 3 szt. ziamniaków
  • 0,5 główki czosnku
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. por
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-1,5 litra bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku

Do podania zupy

  • 2-3 łyżki prażonych pestek dyni i słonecznika
  • świeży koperek i nać pietruszki

Przygotowanie

  • Warzywa umyj dokładnie. Nie musisz ich obierać. Pokrój wszystkie warzywa na mniejsze kawałki. Czosnku nie obieraj, po prostu przekrój całą główkę na pół.
  • Warzywa ułóż na blaszczce. Polej 3 łyżkami oliwy z oliwek.
  • Piecz około 60 minut w 200 stopniach - góra-dół + termoobieg. Piecz aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • Upieczone warzywa przełóż do garnka. Upieczony czosnek wyciśnij.
  • Całość zalej gorącymi, zagotowanym bulionem warzywnym. Zmiksuj na gładką masę.
  • Na początku użyj 1 litra bulionu. Jeśli zupa jest dla Ciebie za gęsta, dodaj więcej bulionu.
  • Przypraw solą i pieprzem.

Jak podać zupę?

  • Zupę przełóż do talerzy.
  • Posyp prażonymi pestkami słonecznika i dyni.
  • Dołóż 2-3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej lub innej kaszy.
  • Całość udekoruj koperkiem i natką pietruszki.
Cost: 25
Styl: obiad
Kuchnia: polska
Słowa kluczowe: komosa ryżowa, quinoa, zupa, zupa krem