Zupa krem z marchewki i soczewicy

729

Zupa krem z marchewki i soczewicy z aromatem świeżego imbiru i mleczkiem kokosowym. To jest tak pyszna kompozycja i w dodatku mało kaloryczna (a sycąca), że sama jestem pod wrażeniem!

Przepis na zupę krem z marchewki i soczewicy

Macie czasem tak, że zjedlibyście coś zupełnie nowego? Szukacie ciekawych połączeń i wychodzicie poza schematy? Mi w kuchni się to najbardziej podoba!

Ta kremowa zupa z marchewki właśnie taka jest. Połączenie żółtej, czerwonej soczewicy i marchewki, do tego imbir, ciut mleczka kokosowego i wychodzi przepyszna zupa!

Delikatna, a jednocześnie nie jest mdła. Trochę przypomina mi zupę dyniową, ale uważam, że jest dużo dużo lepsz.a Lubię takie proste a jednocześnie zaskakujące połączenia.

Zupa krem z marchewki

Składniki na zupę

  • 4 bardzo duże marchewki (około 1,5 kg marchwi)
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej lub żółtej lub mieszanki
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l wody
  • 1,5 cm obranego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól, pieprz, ostra papryka do doprawienia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypiorek do posypania
  • Mleczko kokosowe

Przygotowanie zupy krem z marchewki – wege

  1. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
  2. Obieramy cebulę i czosnek, kroimy drobno.
  3. W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy chwilkę cebulę, pokrojony w paseczki imbir i czosnek.
  4. Dodajemy startą marchewkę, całość mieszamy, podsmażamy około 3-4 minut. Zalewamy wodą (całość musi być przykryta wodą). Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu.
  5. Soczewicę w międzyczasie zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie dokładnie płuczemy.
  6. Gdy marchewka się zagotuje, dosypujemy do garnka soczewicę.
  7. Przykrywamy i gotujemy kolejne 10 minut.
  8. Następnie wszystko doprawiamy, sól, pieprz, słodka czerwona papryka, trochę ostrej papryki.
  9. Miksujemy na gładką masę, próbujemy i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem i jeśli zajdzie potrzeba.
  10. Zupę wykładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem, dokładamy około 1/3 łyżeczki mleczka kokosowego, posypujemy ostrą lub słodką papryką.

zupa krem z marchewki

Zdjęcia PhotoByJusta

Zobacz wegańskie propozycje:

Join the Conversation

  1. Wygląda pięknie, na pewno fajnie rozgrzewa 🙂 Zupy to dobry pomysł na włączenie wartościowych strączków do jadłospisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close