Go Back
Email Link
Print
Recipe Image
Smaller
Normal
Larger
Placki z mąki z ciecierzycy
Pomysł na śniadanie roślinne w 15 minut. Dobrze zbilansowane i smaczne!
Liczba porcji
2
osoby
Czas całkowity
15
minutes
mins
Składniki
1
szklanka
mąki z ciecierzycy
0,5
szklanki
wody
0,5
szklanki
napoju sojowego
3
łyżeczki
posiekanej natki pietruszki
2
łyżki
płatków drożdżowych nieaktywnych
opcjonalnie
Sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma (wszystkiego po około pół łyżeczki)
1
łyżka
oleju do smażenia
Do podania
starta marchewka
1
szt.
cebuli (trzeba ją podsmażyć lekko na patelni)
dowolne kiełki
1
łyżka
roślinnego jogurtu np. sojowego lub kokosowego
Przygotowanie
Mąkę wymieszaj z wodą i napojem sojowym
Dodaj wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj trzepaczką
Smaż na rozgrzanej patelni na rumiano z obu stron
Placki podawaj z uduszoną cebulką startą marchewką, kiełkami i odrobiną jogurtu
Autor:
Joanna Rutkowska
Cost:
15
Styl:
Śniadanie
Kuchnia:
Fusion
Słowa kluczowe:
bezglutenowe, mąka z ciecierzycy