Go Back Email Link

Makaron z czosnkiem i oliwą (pasta linguine)

ziołowa pasta z bazylią, pietruszką i szpinakiem
Liczba porcji 2 osoby
Czas gotowania 7 minutes
Czas całkowity 15 minutes

Składniki

  • 100 g makaronu linguine
  • 5 ząbków czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 30-40 listków bazylii (czym więcej tym lepiej)
  • 40 g szpinaku (liście)
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 szt. cytryny (sok z połówki cytryny + trochę skórki)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 5 szt. orzechów laskowych

Przygotowanie

  • Ugotuj makaron w osolonej (porządnie) wodzie - w czasie gdy makaron się gotuje, wykonaj poniższe czynności
  • Czosnek, natkę pietruszki, bazylię drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek, natkę, bazylię i szpinak.
  • Całość podsmażaj 2 minuty.
  • Na patelnię dodaj makaron i 1 łyżkę (dużą chochlę od zupy) wody z gotującego się makaronu.
  • Dodaj pieprz, trochę soli, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Mieszaj i podsmażaj całość 2-3 minuty.
  • Orzechy laskowe zmiel z płatkami drożdżowymi.
  • Wyłóż makaron na talerz i posyp całość zmielonymi orzechami z płatkami.

Notatki

Możesz dodać chili: świeże lub sproszkowane! 
Do pasty będą też pasowały upieczone pomidorki koktajlowe. 
Cost: 15
Styl: obiad, Pasta
Kuchnia: Italian
Słowa kluczowe: makaron, szpinak