Go Back Email Link

Letnia sałatka z kapusty pekińskiej i jarmuży

Kapusta pekińska & jarmuż w dressingu z awokado, majonezu i czosnku + chrupiące czosnkowe grzanki. Pyszna i szybka propozycja na ciepłe dni.
Liczba porcji 6 osób
Czas całkowity 15 minutes

Składniki

Dressing z awokado

  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
  • 1 szt. awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki majonezu (ok. 3 duże łyżki)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli

Sałatka z kapusty pekińskiej & Jarmużu

  • 3 duże garści jarmużu (ok. 2 szklanej drobno posiekanego jarmużu)
  • 1/4 szt. kapusty pekińskiej (ok. 2 szklanek drobno posiekanej)

Przygotowanie

  • Dressing: zblenduj wszystkie składniki na gładką konsystencje
  • Sałatka: drobno posiekaną kapustę i jarmuż zmieszaj z dressingiem. Dopraw solą i pieprzem, ew. sokiem z cytryny
  • Grzanki: sałatkę podawaj z grzankami czosnkowymi. 4 kromki chleba pokrój na duże kawałki. W miseczce wymieszaj 1 łyżeczkę czosnku sproszkowanego z 1 łyżką oliwy z oliwek lub oleju - wymieszaj w tym kawałki chleba i piecz przez ok. 10 minut.

Notatki

Z tej porcji składników powstanie około 1,5 szklanki dressingu.
Jeśli chcesz przechowywać sałatkę w lodówce: przechowuj oddzielnie dressing, przed podaniem dodaj dressing do kapusty i jarmużu. 
Udekoruj sałatkę cytryną i dodaj trochę kaparów - jeśli chcesz! 
Autor: Joanna Rutkowska
kalorie: 170kcal
Cost: 20
Styl: Sałatki
Kuchnia: Fusion
Słowa kluczowe: jarmuż, kapusta pekińska, prosty przepis