Kapusta pekińska & jarmuż w dressingu z awokado, majonezu i czosnku + chrupiące czosnkowe grzanki. Pyszna i szybka propozycja na ciepłe dni.
Liczba porcji 6osób
Czas całkowity 15 minutesmins
Składniki
Dressing z awokado
1/2szklankiwody (125 ml)
1szt.awokado
1ząbekczosnku
1/3szklankimajonezu (ok. 3 duże łyżki)
1łyżeczkamusztardy Dijon
2łyżeczkisoku z cytryny
0,5łyżeczkisoli
Sałatka z kapusty pekińskiej & Jarmużu
3 duże garścijarmużu (ok. 2 szklanej drobno posiekanego jarmużu)
1/4szt.kapusty pekińskiej (ok. 2 szklanek drobno posiekanej)
Przygotowanie
Dressing: zblenduj wszystkie składniki na gładką konsystencje
Sałatka: drobno posiekaną kapustę i jarmuż zmieszaj z dressingiem. Dopraw solą i pieprzem, ew. sokiem z cytryny
Grzanki: sałatkę podawaj z grzankami czosnkowymi. 4 kromki chleba pokrój na duże kawałki. W miseczce wymieszaj 1 łyżeczkę czosnku sproszkowanego z 1 łyżką oliwy z oliwek lub oleju - wymieszaj w tym kawałki chleba i piecz przez ok. 10 minut.
Notatki
Z tej porcji składników powstanie około 1,5 szklanki dressingu.Jeśli chcesz przechowywać sałatkę w lodówce: przechowuj oddzielnie dressing, przed podaniem dodaj dressing do kapusty i jarmużu. Udekoruj sałatkę cytryną i dodaj trochę kaparów - jeśli chcesz!
Autor: Joanna Rutkowska
kalorie: 170kcal
Cost: 20
Styl: Sałatki
Kuchnia: Fusion
Słowa kluczowe: jarmuż, kapusta pekińska, prosty przepis