Go Back Email Link

Placki z mąki z ciecierzycy

Pomysł na śniadanie roślinne w 15 minut. Dobrze zbilansowane i smaczne!
Liczba porcji 2 osoby
Czas całkowity 15 minutes

Składniki

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki napoju sojowego
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych opcjonalnie
  • Sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma (wszystkiego po około pół łyżeczki)
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Do podania

  • starta marchewka
  • 1 szt. cebuli (trzeba ją podsmażyć lekko na patelni)
  • dowolne kiełki
  • 1 łyżka roślinnego jogurtu np. sojowego lub kokosowego

Przygotowanie

  • Mąkę wymieszaj z wodą i napojem sojowym
  • Dodaj wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj trzepaczką
  • Smaż na rozgrzanej patelni na rumiano z obu stron
  • Placki podawaj z uduszoną cebulką startą marchewką, kiełkami i odrobiną jogurtu
Autor: Joanna Rutkowska
Cost: 15
Styl: Śniadanie
Kuchnia: Fusion
Słowa kluczowe: bezglutenowe, mąka z ciecierzycy