Go Back Email Link

Pieczone warzywa po marokańsku

Warzywa w aromatycznej marynacie chermoula na bazie oleju rzepakowego. Przepyszna przekąska i dodatek do innych dań. Polecam na każdą imprezę!
Liczba porcji 4 osoby
Czas przygotowania 15 minutes
Czas całkowity 45 minutes

Składniki

  • 0,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szt. bakłażan średniej wielkości
  • 1 szt. cukinia średniej wielkości
  • 1 szt. żółtej papryki
  • 1 szt. czerwonej papryki
  • 6 szt. ząbków czosnku dużych
  • 3 szt. pomidorów dużych

Marynata chermoula

  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • 0,5 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 szt cytryny (sok z połówki cytryny)
  • opcjonalnie świeże chilii

Przygotowanie

Pieczone warzywa

  • Bakłażana i cukinię pokrój na grube plastry - posyp solą i odstaw w durszlaku na godzinę (by puściły sok)
  • Papryki pokrój w większe kawałki
  • Pomidory pokrój na 4 części
  • Ząbki czosnku przekrój w górnej części (nie obieraj) - po upieczeniu wystarczy je wycisnąć
  • Przygotowane warzywa wyłóż na blaszkę - skrop lejem rzepakowym
  • Piecz około 30 minut w 180 stopniach - aż warzywa się zarumienią i będą miękkie

Marynata chermoula

  • Zioła drobno posiekaj i włóż do miseczki
  • Dodaj wszystkie przyprawy i olej - całość dokładnie utrzyj

Warzywa po marokańsku

  • Upieczone warzywa - po ostudzeniu - polej marynatą chermoula
  • Warzywa możesz podawać na zimno jako sałatka lub położyć na grzanki
Autor: Joanna Rutkowska
Cost: 35
Styl: Orient, Przystawki
Kuchnia: Marokańska
Słowa kluczowe: bakłażan, chermoula, pieczone warzywa, bakłażań