Go Back
Email Link
Print
Recipe Image
Smaller
Normal
Larger
Pieczone warzywa po marokańsku
Warzywa w aromatycznej marynacie chermoula na bazie oleju rzepakowego. Przepyszna przekąska i dodatek do innych dań. Polecam na każdą imprezę!
Liczba porcji
4
osoby
Czas przygotowania
15
minutes
mins
Czas całkowity
45
minutes
mins
Składniki
0,5
łyżki
oleju rzepakowego
1
szt.
bakłażan
średniej wielkości
1
szt.
cukinia
średniej wielkości
1
szt.
żółtej papryki
1
szt.
czerwonej papryki
6
szt.
ząbków czosnku
dużych
3
szt.
pomidorów
dużych
Marynata chermoula
5
łyżek
oleju rzepakowego
0,5
szklanki
posiekanej świeżej kolendry
1/3
szklanki
posiekanej natki pietruszki
3
łyżki
posiekanego szczypiorku
2
ząbki
czosnku
1
łyżeczka
kminu rzymskiego
1
łyżeczka
sproszkowanej kolendry
0,5
łyżeczki
czerwonej słodkiej papryki
0,5
łyżeczki
soli
1/3
łyżeczki
pieprzu
0,5
szt
cytryny (sok z połówki cytryny)
opcjonalnie świeże chilii
Przygotowanie
Pieczone warzywa
Bakłażana i cukinię pokrój na grube plastry - posyp solą i odstaw w durszlaku na godzinę (by puściły sok)
Papryki pokrój w większe kawałki
Pomidory pokrój na 4 części
Ząbki czosnku przekrój w górnej części (nie obieraj) - po upieczeniu wystarczy je wycisnąć
Przygotowane warzywa wyłóż na blaszkę - skrop lejem rzepakowym
Piecz około 30 minut w 180 stopniach - aż warzywa się zarumienią i będą miękkie
Marynata chermoula
Zioła drobno posiekaj i włóż do miseczki
Dodaj wszystkie przyprawy i olej - całość dokładnie utrzyj
Warzywa po marokańsku
Upieczone warzywa - po ostudzeniu - polej marynatą chermoula
Warzywa możesz podawać na zimno jako sałatka lub położyć na grzanki
Autor:
Joanna Rutkowska
Cost:
35
Styl:
Orient, Przystawki
Kuchnia:
Marokańska
Słowa kluczowe:
bakłażan, chermoula, pieczone warzywa, bakłażań