Go Back Email Link

Jaglanka Zdrowych Mocy

Jaglanka z kurkumą, kardamonem , imbirem i cynamonem. Idealna na przeziębienie!
Liczba porcji 2 osoby
Czas całkowity 10 minutes

Składniki

  • 100 g płatków jaglanych (1 szklanka)
  • 400 g napoju sojowego niesłodzonego (2 szklanki)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 0,5 pomarańczy (sok z połówki)
  • 2 łyżeczki erytrolu (lub innego słodzidła)
  • 1 łyżeczka nasion chia

Przygotowanie

  • Płatki jaglane opłucz pod bieżącą wodą, używając drobnego sitka
  • Do małego garnuszka wrzuć płatki jaglane i wlej napój roślinny
  • Dodaj przyprawy: kurkumę, imbir, cynamon, kardamon. Dodaj erytrol
  • Gotuj około 5 minut na wolnym ogniu. Mieszaj w trakcie, by jaglanka się nie przypaliła
  • Gdy płatki będą miękkie, a jaglanka będzie miała konsystencję papki, zdejmij z ognia i dodaj sok z połówki wyciśniętej pomarańczy. Wymieszaj.
  • Jaglankę podawaj z pokrojoną w kostkę gruszką, nektarynką, masłem orzechowym. Na koniec posyp całość nasionami chia.
Cost: 8
Styl: Śniadanie
Kuchnia: Indian
Słowa kluczowe: na ciepło