Go Back Email Link

Przepis na zupę krem z kalafiora (Złota Zupa)

Pyszna i aksamitna zupa krem z kalafiora, nerkowców i kurkumy. Niebo na talerzu!
Liczba porcji 6 osób
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 25 minutes

Składniki

  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • ½ średniej wielkości cebuli (poszatkowanej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 główka kalafiora
  • 1 szklanka nerkowców (niesolonych)
  • 0,5-1 łyżki kurkumy
  • 7 szklanek wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5-1 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka pieczonej ciecierzycy
  • 1 garść jarmuży lub natki pietruszki

Przygotowanie

  • Rozgrzej olej w głębokim garnku. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, kalafior, nerkowce i kurkumę. Podsmażaj przez 5 minut, mieszając.
  • Dodaj wodę - zacznij od dodania 1 litra czyli około 4 szklanek + sól. Gotuj na wolnym ogniu, aż kalafior zmięknie.
  • Przełóż zupę do blendera i zmiksuj na kremową konsystencję. Najlepiej robić to partiami.
  • Dodaj dodatkową wodę (pozostałe 2-3 szklanki, w zależności jaką chcesz otrzymać konsystencję. Możesz dodać też więcej kurkumy, soli, pieprzu. Dodaj również sok z cytryny
  • Zupę podawaj z pieczoną w kminie rzymskim ciecierzycą. Przy podaniu dodaj również natkę pietruszki, posiekany jarmuż lub inną zieleninę!

Video

Notatki

Jak zrobić ciecierzycę? Odcedź i opłucz 1 puszkę ciecierzycy (puszka 400 g). W miseczce wymieszaj 1 łyżkę oliwy z oliwek z odrobiną wody i przyprawami: dodaj 1 łyżeczkę kuminu rzymskiego, 0,5 łyżeczki curry, 1 łyżeczkę czerwonej papryki. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i chilii. W dużej misce wymieszaj ciecierzycę z oliwą z przyprawami. 
Ciecierzycę rozłóż ją na papierze do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piecz przez 30-40 minut lub do momentu, gdy będzie półchrupiąca.
Kurkuma: Kurkuma ma silny smak, więc jeśli nigdy wcześniej jej nie próbowałeś i nie jesteś pewien, czy Ci się spodoba, sugerowałbym użycie 1-2 łyżeczek na początek. Jeśli jesteś pewnym siebie użytkownikiem kurkumy, użyj 1 łyżkę stołową!
Autor: Joanna Rutkowska
kalorie: 280kcal
Cost: 25
Styl: obiad, zupa
Kuchnia: Amerykańska
Słowa kluczowe: na ciepło, prosty przepis