Wege pasztet z żółtego grochu i kaszy jaglanej

1.3K

Wege pasztet z żółtego grochu i kaszy jaglanej jest delikatny, aksamitny i jakby lekko słodki. Można go położyć na chleb albo obsmażyć i podać jako pieczeń do ziemniaków.

Wege pasztet bez jajek

Wege pasztety to świetna opcja na wykorzystanie zbyt dużej ilości ugotowanej kaszy jaglanej, soczewicy, grochu czy resztek-warzyw z bulionu, ziemniaków czy kaszy z obiadu.

Wege pasztet ze strączków

Moim patentem jest natomiast gotowanie większej ilości strączków. Raz w tygodniu gotuję spory garnek soczewicy, fasoli czy grochu lub dwóch rodzajów i robię z nich kotlety, dodaję do zupy zamiast makaronu, blenduję na pasty, piekę wege pasztet. Tym sposobem, za jednym razem przygotowuję kilka dań i mam zapas na kilka dni. Zmieniam dodatki i świeże warzywa.

Wegański pasztet z żółtego grochu

Wege pasztet z żółtego grochu powstał przy okazji robienia kotletów i pasty. Przepis na mega pyszną pastę macie tutaj. 
Dodałam do niego kaszę jaglaną i startą marchewkę, przyprawiłam lubczykiem. Pychota!

wege pasztet

Wegański pasztet z żółtego grochu przepis

Składniki na wege pasztet

  • 2,5 szklanki ugotowanego żółtego grochu (używam łuskanego, połówek-szybko się gotuje. Powinien być schłodzony i odsączony z wody).
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (również powinna być schłodzona i odsączona z wody).
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 2 łyżki lubczyku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie wege pasztetu

  1. Połówki łuskanego grochu ugotować według przepisu na opakowaniu. Odsączyć z wody, wystudzić. Tak samo zrobić z kaszą-gotujemy bez żadnych przypraw.
  2. Do dużego blendera wrzucamy groch, kaszę, przyprawy, olej i blenderujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę. Całość mieszamy.
  4. Przekładamy do foremki. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach (termoobieg)
  5. Najlepiej go wystudzić całą noc w lodówce.

wege pasztet

 Sprawdź inne przepisy:

 

Pasta z białej fasoli

Join the Conversation

  1. Bardzo ciekawy pomysł z tym żółtym grochem, jeszcze z takim się nie spotkałam 🙂 Lubię kaszę jaglaną za jej wartość odżywczą, a także uniwersalność w kuchni <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close