Moja ulubiona tofucznica

945
Wegańska jajecznica, jajecznica bez jajek, tofucznica lub po prostu podsmażane tofu. Nieważne jak to nazwiecie – najważniejsze, że pokochacie. Nawet, jeśli nie lubicie tofu!

Najbardziej lubię robić śniadania, szczególnie, gdy gościmy kogoś w naszym domu. Bardzo często robię szakszukę – w wersji vegan i właśnie tofucznicę. Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem i warzywami. Do tego jest po prostu zdrowa – to dobra porcja białka i tłuszczy.
Dziś podam Wam podstawowy przepis – na moją ulubioną wersję.

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu (180 g) – najlepiej sprawdza się wędzona lub marynowane
  • 1 cebula
  • Szczypta kurkumy
  • Sól himalajska, pieprz, słodka papryka
  • Szczypiorek
  • Olej do smażenia
  • Opcjonalnie czarna sól

Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy olej.
2. Cebulę kroimy w pióra – cienki plastry.
3. Podsmażamy cebulę – aż lekko zmięknie.
4. Do cebulki dokładamy tofu – kruszymy je w palcach. Całość mieszamy.
5. Posypujemy kurkumą – wystarczy szczypta, by tofu zmieniło kolor na żółty.
6. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę słodkiej papryki, można również dodać czosnku lub papryki ostrej.
7. Smażymy do momentu aż tofu zacznie się złocić.
8. Przekładamy na talerze – posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z warzywami i pieczywem.
tofucznica

 

Join the Conversation

  1. Świetnie to wygląda 🙂
    Zapraszam do mnie po garść inspirujących pomysłów.

  2. A po takim posiłku chwila relaksu może joga albo medytacja? 🙂

  3. Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykła jajecznica;) ciekawe

  4. Ja jeszcze dodaję płatki drożdżowe, nadają takiego fajnego posmaku. Chociaż ja dodaję płatki prawie wszędzie :D!

  5. Wspaniale się prezentuje 🙂

  6. Wygląda wyśmienicie. W niedzielę będzie to na śniadanie 🙂

  7. A po takim posiłku chwila relaksu może joga albo medytacja? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close