Chlebek marchewkowy z kilku składników, bez wyrabiania. Mega prosty, wystarczy wszystko wymieszać i wrzucić do piekarnika. Słodko!
Pamiętacie chlebek bananowy? Na podstawie tego samego przepisu zrobiłam wariacje z marchewką. Wyszło pysznie!
Chlebek marchewkowy
Jest wilgotny, sycący i można go potraktować jako słodką – ale zdrową przekąskę do kawy.
Ten marchewkowy placek zrobicie w 40 minut – w tym 35 minut pieczenia i 2 minuty na starcie marchewki 🙂
Przepis na chlebek marchewkowy:
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki wody (możesz dodać nieco więcej, nawet do 0,5 szklanki)
- 1/3 szklanki erytrolu lub innego słodzika
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- Garść rodzynek, orzechów nerkowca i żurawiny
Przygotowanie:
- Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach.
- Dodać wszystkie pozostaje składniki (prócz bakalii) i dobrze wymieszać. Dodać bakalie.
- Przełożyć do formy.
- Piec 35 minut w 180 stopniach – termoobieg. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 15 minut.
- Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Przepis wypróbowany dzisiaj. Chlebek marchewkowy jest mocno wilgotny i smaczny. Podoba mi się, że nie wymaga dużego nakładu pracy. Wcześniej piekłam 2 razy ciasto marchewkowe z różnych przepisów, które wymagały ubijania piany z białek i używania większej ilości naczyń. Niestety ich smak mnie nie zachwycił. Wygląda na to, że w prostocie siła. Dodam jeszcze, że w moim przypadku potrzebowałam więcej wody aby połączyć składniki. Dziękuję, za przepis i pozdrawiam:)
czy można dać mąkę bez glutenu? i jeśli tak to jaką?
Jeśli już, to spróbowałabym z mieszanki uniwersalnej lub połączyła mąkę kukurydzianą z owsianą (jeśli owsianą możesz).
Dziękuję:)