Pieczone placuszki z kurkami, cukinią i koperkiem

435

 

 

placki

Letnich smaków ciąg dalszy, czyli kurki w drugiej odsłonie. Uwielbiam placki z cukinii, więc postanowiłam je wzbogacić o kurki i inne warzywa. Placki piekłam, by były zdrowsze i nienasiąknięte tłuszczem. Są bardzo chrupkie, więc warto podać je z sosem. U mnie był ze świeżych pomidorów z odrobiną ziół.

Składniki (na około 10 sporych placków)
2 szklanki kurek
1 niewielka cukinia
1 cebula
1 pomidor
1 ziemniak
1 pęczek koperku
2 łyżki oleju
8 łyżek mąki – jeśli mają być bezglutenowe należy użyć mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, ale nieco mniej np. 6 łyżek
1/4 szklanki mleka sojowego

placki1

Przygotowanie:
1. Kurki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze części (w ala kostkę).
2. Cukinię myjemy (nie obieramy) i ścieramy na tartce na grubych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy. Po 10 minutach odciskamy nadmiar wody.
3. Ziemniaka obieramy i również ścieramy na tartce, odciskamy nadmiar wody.
4. Cebulę również ścieramy.
5. Pomidora kroimy w kostkę i odciskamy wodę.
6. Koperek drobno kroimy.
7. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dorzucamy kurki, mąkę, 1 łyżkę oleju, mleko sojowe i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
8. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go odrobiną oleju. Formujemy niewielkie, płaski placki i układamy na blaszce.
9. Pieczemy po 10-15 minut z każdej ze stron (do momentu ładnego złotego koloru).

placki+z+kurkami23

 

Join the Conversation

  1. o jakie fajne po niedzieli zrobie 🙂 super wygladaja i napewno tak smakuja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close