Makaron z brokułem i jarmużem – zielona pasta na zdrowie!

1
227
views

Makaron z brokułem i jarmużem czyli zielona pasta do przygotowania w 10 minut. Bo kto z nas nie kocha szybkich obiadów? Wersja turbo zdrowa!

Makaron z brokułem i jarmużem – pomysł na pastę

Ostatnio zielony kolor ma prym w moich daniach.  Niedawno zrobiłam pastę ze szpinakiem, wyszła pyszna! Wiosna, lato odzwierciedla się na talerzu. Proponuję dziś dość szybkie danie, które możecie z powodzeniem zrobić na obiad (ale dorzuciłabym do niego np. jeszcze tofu, by uzupełnić białko) lub na kolację.  Miksowanie warzyw z napojem roślinnym to bardzo opcja na pastę do makaronu. Pozwala przemycić smak warzyw w 100%.

Sos sojowy zdecydowanie podkręca smak, nie rezygnujcie z niego. Wystarczy sól, pieprz i łyżeczka sosu, by całość idealnie się komponowała.

Makaron z  brokułem i jarmużem: jak zrobić?

Zasada jest bardzo prosta. Ugotowany brokuł miksujemy z cebulką, czosnkiem i jarmużem + przyprawy i napój roślinny. Pastę przekładamy na rozgrzaną patelnię, by ja podgrzać i wydobyć smak pod wpływem ciepła.

Z czym i jak podawać pastę z brokułów i jarmużu?

Pasta sprawdzi się do makaronów, ja użyłam makaronu gryczanego. Można dodać ją do pełnoziarnistych świderków i rurek. Podajemy obficie posypane danie natką pietruszki. Mam ten fart, że zrywam z własnego ogródka 🙂 Jeśli lubicie, dodajcie płatków drożdżowych.

 

Pasta z brokuła i jarmużu

Przepis na porcję dla 2 osób:

  • Cebula, 0.5 x sztuka (70.0 g)
  • Czosnek, 2 x ząbek (10.0 g)
  • Oliwa z oliwek, 2 x łyżeczka (10.0 g)
  • Napój sojowy (niesłodzony), 1,5 x szklanka (330.0 g)
  • Sos sojowy ciemny, 2 x łyżka (20.0 g)
  • Natka pietruszki, 2 x łyżeczka (12.0 g)
  • Płatki drożdżowe, 2 x łyżeczka (10.0 g)
  • Brokuł, 1 x sztuka (50.0 g)
  • Jarmuż, 2 x garść (80.0 g)
  • Sok z cytryny, 2 x łyżeczka (6.0 g)
  • Jabłko, 0.5 x sztuka (42.5 g)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj brokuła w lekko osolonej wodzie.
  2. Do blendera wrzuć cebulę i czosnek, jarmuż i ugotowany
    brokuł oraz jabłko + sos sojowy, cytrynę, napój roślinny.
  3. Zmiksuj na gładką masę.
  4. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, przełóż sos z brokuła i
    jarmużu, lekko podsmaż.
  5. W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na
    opakowaniu.
  6. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i posyp natką pietruszki oraz płatkami drożdżowymi.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here