Chlebek czekoladowy – tani, bez jajek

1.1K

Chlebek czekoladowy bez jajek to szybka i tania wersja słodkiego ciasta. Sprawdzi się na śniadanie – wystarczy posmarować ulubionym dżemem – lub po prostu do popołudniowej kawy.

Bardzo lubię wypieki w wersji bez wyrabiania, czekania, wymyślnych składników i kremów. Ciasto powinno być dla mnie super łatwe, ale też przede wszystkim smaczne. Dlatego prócz chlebka bananowego i marchewkowego polecam Wam ten czekoladowy rarytas.

Obiecuję, zrobicie go w kilka chwil i nie ma opcji żeby się nie udał. Wystarczy zmieszać ze sobą najpierw składniki suche, później mokre i je połączyć. Wstawiacie chlebek do piekarnika, w międzyczasie zmywacie naczynia, nastawiacie wodę na kawę i już – po 30 minutach wyjmujecie cudnie pachnący wypiek.

Czekoladowy chlebek:

Składniki suche:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1/4 szklanki cukru brązowego lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Składniki mokre:

  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/4 szklanka oleju rzepakowego

Dodatkowo: 0,5 tabliczki czekolady

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej wszystkie mokre.
  3. Połączyć – wystarczy porządnie wymieszać drewnianą łyżką.
  4. Dodać pokruszoną czekoladę. Wyłożyć do keksówki.
  5. Piec 40 minut w nagrzanym piekarniku – 180 stopni, termooobieg. Po 30 minutach sprawdzić drewnianym patyczkiem  – ciasto jest gotowe jak patyczek wychodzi suchy

chlebek czekoladowy

 

 

Join the Conversation

  1. Anonim says:

    Czy mąkę orkiszową można zamienić na inną? Mam uczulenie na pszenicę.

    1. Joanna Rutkowska Author says:

      owsiana też powinna być ok, a o jakiej innej ewentualnie myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close