Brzoskwiniowy jaglanek czyli wegański sernik

660

Wygląda jak sernik, konsystencją przypomina sernik. A jak smakuje? Prawie jak sernik! Delikatny, sycący, prawdziwie świąteczny placek. Do tego bezglutenowy i z małą ilością cukru.

Odkąd pamiętam na święta mama piekła 2 ciasta: szarlotkę i sernik. Nikt w domu nie przepadał z makowcem, za to czasem pojawił się keks. Boże Narodzenie w tym roku będzie moim pierwszym roślinnym, dlatego też szukałam alternatywy dla wspomnianych wyżej ciast. Szarlotkę robiłam kilkakrotnie, natomiast do sernika nie wiedziałam, jak się zabrać. Znalazłam mnóstwo wegańskich opcji z kaszy jaglanej, natomiast wiele osób narzekało na charakterystyczny smak kokosa. Nie chciałam rezygnować z mleczka, bo ma świetną konsystencję, zatem musiałam wymyślić coś innego. I tak wpadłam na brzoskwinie – dodane do masy praktycznie całkowicie neutralizują kokosowy posmak, a do tego sprawiają, że „sernik” jest lekko wilgotny.
PC160157

 

Brzoskwiniowy jaglanek czyli wegański sernik:

Składniki:
Ugotowanie kaszy:

Około 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej – do sernika potrzeba 3 szklanej ugotowanej
Około 2 szklanej mleka sojowego, naturalnego

Pół szklanki mleczka kokosowego – z puszki, którą należy wcześniej włożyć do lodówki, oddzielamy „śmietankę” od płynu – płyn wykorzystujemy do gotowania, śmietankę do masy
0,5 łyżki cukru brązowego
Woda do podlewania kaszy w trakcie gotowania
Masa:

  • 3 szklanki ugotowanej w mleku sojowym i kokosowym kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleczka kokosowego (uprzednio schłodzonego – dodajemy tylko część stałą)
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • Spora garść daktyli
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mleka sojowego, naturalnego
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • Opcjonalnie 1 łyżeczka cukru waniliowego
Spód:
  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej do wypieków (ewentualnie pół na pół ryżowa i z ciecierzycy)
  • 1/4 szklanki mleka sojowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych (lub dowolnych otrębów)
  • Garść namoczonych i zblenderowanych z niewielką ilością wody daktyli
  • Ewentualnie cukier do smaku (2 łyżki)
Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy w zwarte ciasto. Tortownicę smarujemy olejem i wykładamy ciasto. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Masa:
Ugotowaną i osuszoną kaszę jaglaną (3 szklanki) blenderujemy z 0,5 szklanki mleka sojowego i 0,5 szklanki syropu z puszki brzoskwiń oraz 5-6 połówkami brzoskwiń (pozostałą część owoców odstawiamy do udekorowania) oraz namoczonymi daktylami. Blenderujemy długo, by powstała gładka masa.
Dodajemy cukier, blenderujemy.
Dodajemy „śmietankę” kokosową, blenderujemy.
Na koniec wsypujemy mąkę, mieszamy dokładnie łyżką.
Masę przelewamy na upieczony spód. Na wierzch układamy pozostałe, pokrojone w grube plastry brzoskwinie.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut (do 60 min) – aż wierzch będzie mocno złocił.
Ciasto – sprawdzając widelce lub patyczkiem – może wydawać się nieupieczone w środku – może mieć konsyystencję gęstego budyniu – tak powinno być 🙂 Ciasto najpierw powinno wystygnąć spokojnie w uchylonym piekarniku, a następnie włożone na całą noc do lodówki. Najlepszą konsystencję ma po 36 godzinach od upieczenia.
PC160152
PC160165

Join the Conversation

  1. Anonimowy says:

    czy zamiast mleka sojowego mozna uzyc jakiegos innego?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close