Kotlety z zielonego groszku i białej fasoli

973

Zrobicie je w 15 minut, zużyjecie tylko kilka składników, a zjecie praktycznie od razu. Szybkie kotleciki z zielonego groszku i białej fasoli to duża porcja białka. Posmakują nawet mięsożercom i nie ma opcji, by się nie udały.

Warzywne kotlety to jedno z moich ulubionych dań – o ile nie wymagają wcześniejszego gotowania kasz, oddzielnego przygotowywania warzyw. Najlepsze są takie, które można przygotować z tego, co akurat jest w domu, nie trzeba blenderować, dodawać trudno dostępnych składników.
Kotlety z zielonego groszku robię bardzo często, w różnych wariacjach. Groszek mieszam z warzywami, które np. zostały mi z wywaru na zupę lub z kaszą z poprzedniego obiadu. Wersja z przepisu to ta podstawowa, najszybsza, ale też najlepsza w smaku. Groszek świetnie łączy się z podsmażoną cebulką i lekko uduszoną marchewką, nie potrzebuje przypraw – tylko pieprz i sól.
kotlety4
Kotleciki są w dodatku bezglutenowe i są dużą dawką roślinnego białka.
Składniki:
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 puszka białej fasoli
  • 0,5 marchewki
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżka płatków owsianych bezglutenowych (można zastąpić większą ilością kaszki kukurydzianej, innymi płatkami lub jeśli nie zalezy Wam na wersji bezglutenowej, bułką tartą)
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Cebulkę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na średnich oczkach.
2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju  i podsmażamy cebulkę, po kilku minutach dodajemy marchewkę. Mieszamy, dodajemy sól i pieprz – całość dusimy 2-3 minuty.
3. Odsączamy groszek i fasolę. Przekładamy do dużej miski. Groszek i fasolę gnieciemy widelcem – nie ma potrzeby blenderowania.
4. Dodajemy cebulkę z marchewką, mieszamy. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, płatki i kaszkę kukurydzianą. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

5. Formujemy duże kulki, spłaszczamy je. Smażymy na rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej ze stron.

 
kotlety%2B1

 

kotlety3
 

Join the Conversation

  1. Anonimowy says:

    Pycha, sprawdziłam! Super kotlety!

  2. A mi zupełnie nie wyszły 🙁 Tak bardzo nie wyszły, jak chyba jeszcze nigdy nic, a nieskromnie powiem,że akurat z gotowaniem sobie radzę.
    Może za bardzo rozciapałem groszek i fasolę? Rozpadały się i piły olej, jak gąbka wodę.

  3. Hmm może rzeczywiście za bardzo je rozciapciałeś fasolę i groszek? a odsączyłeś je z wody? Może być to również kwestia mało rzogzranej patelni lub zbyt dużej ilości oleju. Można je również wrzucić do piekarnika – wtedy nie powinny się rozpaść.
    Kolejna kwestia to także temperatura składników: najlepiej żeby groszek i fasola były ziemne 🙂 Z lodówki – można wstawić tak na 30 minut przed przyrządzeniem

  4. Tak, odsączyłem i były zimne, bo spacerowały ze mną w plecaku na lekkim mrozie. Jedyne odstępstwo od przepisu to zbyt mocne rozgniecenie, bo wyszło mi z tego prawie puree i pewnie w tym problem. Byłem totalnie zaskoczony efektem, bo masa była dość sucha, zwarta i bez problemu się formowała, i absolutnie nie spodziewałem się katastrofy. Pozostaje spróbować jeszcze raz, bo mimo nieciekawego kształtu, były smaczne.
    P.S. Świetna strona. Póki co, to moje główne źródło nowych przepisów.

  5. Michał dziękuję 🙂 Zapraszam na FB – w razie pytań pisz śmiało – zawsze mogę poradzić 🙂 Miłego dnia!

  6. Ha! Nie dawało mi to spokoju i zrobiłem dzisiaj drugie podejście, które zakończyło się pełnym sukcesem. Tym razem, groszek i fasolkę rozgniotłem z grubsza widelcem i nie zastąpiłem płatków owsianych bułką tartą. Pyszne. Pozdrawiam.

  7. Szybkie i pyszne! Udały się bez problemów,

  8. Małgorzata says:

    Czy można zastąpić czymś kaszkę kukurydzianą? Np mąka z amarantusa lub kaszką manną?

    1. Vege Szamanka Author says:

      Możesz ją pominąć, dać więcej płatków owsianych, bułkę tartą lub inne płatki 🙂

  9. Anonim says:

    Czy kotlety można piec w piekarniku ?

    1. Vege Szamanka Author says:

      tak, oczywiście można

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close