Tarta z pieczarkami na ostro

693

Tarta z pieczarkami z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy. Ciekawa opcja na obiad i na kolację w roślinnym wydaniu.

Tarta z pieczarkami z kaszy jaglanej

Uwielbiam tarty – wystarczy kasza, jakieś warzywa i piekarnik:) Szybko, zdrowo, no i smacznie. Dziś kolejna wersja zapiekanki, która znika zanim wystygnie.

Składniki:

  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego (nie ze słoiczka)
  • 5-6 dużych pieczarek
  • 1 mała marchewka
  • 0,5 natki pietruszki
  • 0,5 cebuli
  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie w razie potrzeby można dodać jeszcze 1 łyżkę zwykłej mąki)
  • 2 łyżki płatków owsianych (bezglutenowo: zrezygnuj z płatków, daj więcej skrobii, ewentualnie kaszki kukurydzianej)
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
    opcjonalnie 1 pomidor
  • 3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki chilli

Przygotowanie:

1. Kaszę i soczewicę gotujemy oddzielnie według przepisu na opakowaniu (do każdego garnuszka z wodą dodajemy po łyżce koncentratu)
2. Pieczarki i cebulę kroimy (cebulę w kostkę, pieczarki na półtalarki) i podsmażamy na niewilkiej ilości oleju. Dodajemy sól i dużo pieprzu.
3. Gdy kasza i soczewica się ugotują, mieszamy je razem.
4. Do tego dodajemy pieczarki z cebulką.
5. Kroimy pietruszkę ścieramy marchewkę na tartce na małych oczkach. Dodajemy do kaszy i soczewicy. Następnie przyprawiamy do smaku i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie włączamy piekarnik na 200 stopni.
6. Następnie dodajemy mąki i płatki owsiane, mieszamy. Smarujemy blachę niewielką ilością oleju i wykładamy na nią powstałą masę.
7. Wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30-35 minut.
8. Na 10 minut przed wyjęciem posypujemy wierzch słonecznikiem i czarnuszką.
9. Po upieczeniu chłodzimy (masa musi w tym czasie przyjąć zwartą konsystencję). Najlepiej na całą noc.
10. Podajemy z ulubionym sosem i sałatami.

tarta2
tarta3
tarta4
tarta5

tarta6

tarta7

zapiekanka1

 

Join the Conversation

  1. Zapasy czerwonej soczewicy ostatnio mi się wyczerpały, ale jak uzupełnię pusty słój to wypróbuję przepis (:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close